Valoarea tichetelor de cresa a crescut cu 20 de lei, de la 1 octombrie 2024, ajungand astfel la 660 de lei, potrivit ordinului de ministru comun publicat pe 27 septembrie in Monitorul Oficial!
Ultima modificare a valorii a fost facuta in aprilie, cand s-a stabilit suma de 640 de lei, potrivit Edupedu.ro.
Art. 1. — Pentru semestrul II al anului 2024, incepand cu luna octombrie 2024, valoarea sumei lunare care se acorda sub forma de tichete de cresa, stabilita potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.045/2018, cu modificarile ulterioare, este de 660 lei.
Art. 2. — Valoarea nominala stabilita la art. 1 se aplica si pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2025, respectiv februarie 2025 si martie 2025
Cum se acorda tichetele si cine beneficiaza de ele
Tichetele cresa sunt bilete de valoare care se acorda, lunar, angajatilor care nu beneficiaza de concediul si de indemnizatia acordate pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap.
Tichetele sunt acordate angajatilor din sistemul privat si de stat. Acestea pot fi folosite numai pentru achitarea taxelor la cresa unde este inscris copilul. Ele se acorda, la cerere, unuia dintre parinti sau tutorelui caruia i-a fost incredintat copilul spre crestere si educare, pe baza livretului de familie.
Valoarea tichetelor de cresa se cumuleaza cu alocatia de stat pentru copii si cu stimulentul de insertie care se acorda la reluarea activitatii.
Nu pot beneficia de tichete de cresa asistentii maternali profesionisti sau persoanele la care este gazduit copilul si pentru care s-a instituit masura plasamentului in regim de urgenta, in temeiul Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Documente necesare pentru obtinerea tichetelor de cresa
Tichetele de cresa se distribuie salariatilor, lunar, pentru fiecare dintre copiii lor naturali, inclusiv pentru fiecare copil adoptat, precum si pentru cei carora li s-a instituit tutela, pe baza urmatoarelor documente:
- a) cerere pentru acordarea tichetului de cresa;
- b) actul doveditor eliberat de cresa/entitatea asimilata acesteia la care este inscris copilul;
- c) documente care sa ateste calitatea de parinte, respectiv certificatul de nastere al copilului, in cazul parintilor naturali, sau hotararea judecatoreasca de incuviintare a adoptiei, in cazul copilului adoptat;
- d) documente care sa ateste calitatea de tutore, respectiv hotararea judecatoreasca de instituire a tutelei sau, dupa caz, dispozitia autoritatii tutelare;
- e) declaratie pe propria raspundere ca celalalt parinte sau, dupa caz, tutorele nu beneficiaza de tichete de cresa, de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
- f) alte documente solicitate de angajator, dupa caz, potrivit regulamentului intern.
Surse: edupedu.ro
Foto: Freepik