Parintii care lucreaza dupa un program care nu se muleaza foarte bine pe cel al creselor si gradinitelor au primit o veste buna. Cladirile de birouri ar urma sa beneficieze de crese moderne, ceea ce ar fi atat in avantajul adultilor, cat si al celor mici.
Parintii si viitorii parinti care nu au cu cine sa lase copiii cand merg la serviciu, care nu isi permit o bona sau care nu gasesc locuri libere in crese si gradinite de stat sau private sunt vizati de noile reglementari privind constructia mai multor crese chiar in cladiri de birouri. Anuntul a fost facut chiar de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei.
Crese moderne, in conformitate cu normele europene
Noile crese ar urma sa respecte noi reglementari in domeniu si sa intruneasca toate conditiile de siguranta pentru cei mici. Ne putem lua, astfel, gandul, de la cladiri cu structura indoielnica, fara avize de functionare de la ISU si alte institutii competente si, implicit, de la riscurile la care micutii sunt expusi zi de zi. Pentru parinti vestea este si mai buna pentru ca vor trebui sa faca un singur drum de acasa spre serviciu, fara sa mai devieze ruta catre cresa sau gradinita.
"Noua reglementare va fi mai simpla, mai usor de aplicat si va garanta crese sigure in caz de incendiu. In 2002 au fost modificate regulile privind constructia de locuinte, iar de atunci nu a mai fost actualizata nicio prevedere privind constructiile", a subliniat ministrul Dezvoltarii, Cseke Attila.
In prezent, cresele din Romania functioneaza dupa norme vechi de 24 de ani, care nu mai sunt de actualitate in raport cu nevoile copiilor si ale parintilor.
Ministerul Dezvoltarii va demara in acest an construirea noilor crese conform programului de guvernare, astfel ca a fost necesara si urgenta actualizarea normativelor din acest domeniu. Scopul este sa construm crese moderne, pe baza unor reglementari moderne.
Conditii pentru ca o cladire de birouri sa fie deservita de o cresa
Autoritatile au in vedere o serie de reguli pentru a construi crese moderne in proximitatea sau in cadrul complexurilor de cladiri de birouri. Conditia principala impusa de Ministerul Dezvoltarii este ca intr-o cladire de birouri numarul angajatilor cu copii de varsta potrivita sa fie semnificativ, pentru ca investitia sa fie justificata.
Alte conditii pentru construirea de crese in cladiri de birouri:
• existenta unui spatiu de joaca in aer liber generos, de 5-10 mp pentru fiecare copil
• existenta unui cabinet medical de cel putin 16 mp in cladire
• posibilitatea de a asigura cel putin 8 mc de aer pentru fiecare copil in fiecare spatiu de joaca si dormitor.
• eficienta energetica / existenta de resurse regenerabile
• structura de rezistenta a cladirilor.
Demersul Ministerului Dezvoltarii se doreste a fi o modalitate de a incuraja natalitatea, dar si de a stimula tinerele mame sa se intoarca mai repede in campul muncii, dupa nastere.