David Popovici, despre conditiile in care se antreneaza un campion olimpic in Romania: "Trebuie sa se faca presiuni"

/ / Modificat: 2024-08-01
David Popovici, despre conditiile in care se antreneaza un campion olimpic in Romania:

 

David Popovici a castigat si a doua medalie pentru Romania la Jocurile Olimpice de la Paris. Sportivul va veni acasa cu o medalie de aur si una de bronz. El a incheiat cursa de 100 de metri liber pe locul trei, cu un timp de 47,49 secunde, aducand Romania in atentia internationala. 

Dupa competitie, tanarul inotator a transmis un mesaj emotionant si plin de angajament, adresand un apel la investitii in sportul romanesc.

Popovici a folosit ocazia pentru a multumi sustinatorilor din tara si pentru a sublinia importanta sprijinului acordat sportivilor romani.

„Aceasta medalie reprezinta, pentru mine, toate orele de antrenament la care am renuntat si toate sacrificiile pe care le-am facut alaturi de cei dragi. O tin cu mandrie pentru ca reflecta toata dedicarea noastra”, a declarat Popovici.

El a povestit despre experienta sa la Paris, mentionand ca, desi a petrecut majoritatea timpului in hotel si la bazin, spera sa aiba ocazia sa viziteze monumente celebre ale orasului, precum Turnul Eiffel, inainte de a pleca.

”Asta e medalia, pentru mine simbolizeaza toate antrenamentele la care mi-as fi dorit sa lipsesc, dar nu am facut-o. Greutatea ei simbolizeaza toate sacrificiile pe care eu si apropiatii mei le-am facut sa ajungem aici. O tin si o arat pentru ca sunt foarte mandru de ea.

Parisul m-a tratat foarte frumos si chiar daca cel mai mult am stat in hotel, la bazin, pe drumuri, la incalzire, poate pana plec o sa apuc si eu sa vad Turnul Eiffel, Flacara Olimpica, sa ma bucur putin, sa am timp sa sarbatoresc reusitele.

Si eu ii iubesc pe ei (n.r. pe fanii romani). Foarte multi romani, extrem de multe steaguri, mi-am auzit numele de peste tot, am auzit Romania de peste tot, dar sunt constient ca acasa, in fata ecranelor au fost si mai multi romani si, chiar daca nu ati fost aici, la 50 de metri de mine, v-am simtit si va multumesc pentru toata sustinerea, pentru cursele care au fost afisate fie pe stadion, fie in restaurante, am primit tot felul de reactii, sper sa fac intr-adevar o diferenta, oricat de greu va fi, nu in inotul romanesc, ci in sportul romanesc, pentru ca sportul este cel mai bun ambasador al tarii si imi doresc sa fac lucruri mari, chiar daca lucrurile merg un pic mai greu la noi, o sa fac tot posibilul. Asta este o misiune mai importanta decat sa inoti doua lungimi de bazin sau patru lungimi de bazin.

Nu as spune ca sunt un miracol, dar in conditiile in care i-am intrecut pe britanici, pe americani, pe australieni, care au conditii infinit mai bune decat ale noastre, au bazine sa isi puna si in cap, au toata infrastructura de care au nevoie, au absolut orice, centre de pregatire, deci in conditiile astea, eu ma antrenez in Lia Manoliu, in acelasi bazin in care am si invatat sa inot, de aia sunt asa bronzat cu urmele de ochelari, pentru ca inot in aer liber, iar in timpul iernii, cand e frig afara, ne antrenam intr-un balon unde, daca o persoana care nu e obisnuita intra si sta trei minute, simte ca se sufoca. In conditiile astea ne antrenam noi, dar uite ca se poate. Suntem putini cei care excelam, dar cu conditiile pe care le avem, trebuie sa facem ce putem.

Oamenii obisnuiti pot face lucruri extraordinare. Nu se va schimba ceva doar daca vorbim despre asta. Trebuie sa se faca presiuni, sa le fie adus la cunostinta tuturor celor care se ocupa de asa ceva. Trebuie sa ne punem pe treaba, pentru ca avem un campion olimpic din an in paste. Mi-ar placea sa avem din ce in ce mai multe medalii. Avem o delegatie destul de mare la Jocurile Olimpice, dar te uiti la multe alte tari care au mai putini locuitori decat noi si sunt triplu, cvadruplu, pentru ca se investeste mai mult in sport, e considerat mai important si nu degeaba sunt si tari mai dezvoltate decat a noastra.

Pentru o Romanie mai educata, sanatoasa, trebuie sa investim mai mult in sport, asta este un mesaj pentru toti politicienii care vorbesc despre asta, dar la un moment dat mesajul se blocheaza pe undeva. Trebuie sa facem ceva, vedeti toate mesajele, toata lumea e fericita, dar hai sa ne bucuram mai des, de ce nu? Hai sa avem mai multi campioni olimpici, mai multi medaliati, mai multi finalisti, mai multi calificati la Jocurile Olimpice”, a spus David Popovici la finalul cursei pentru TVR Sport.

 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri David popovici

Articole recomandate

Citeste si despre