Tatal lui David Popovici, despre marea greseala pe care o fac parintii. Cum se creste un campion, secretul din spatele succesului

/ / Modificat: 2024-07-30
Tatal lui David Popovici, despre marea greseala pe care o fac parintii. Cum se creste un campion, secretul din spatele succesului

 

Mihai Popovici, tatal campionului olimpic roman David Popovici, a explicat anul trecut, intr-un interviu acordat Asociatiei Presei Sportive din Romania (APS), secretul din spatele reusitelor fiului sau si importanta parintilor in formarea unui sportiv de performanta.

"Reflectand acum, primul lucru pe care l-am facut a fost sa evitam orice fel de presiune. David mergea la bazin din placere. Nu pentru noi, ci pentru ca isi dorea el. Am cultivat aceasta atitudine, nu l-am intrebat niciodata pe ce loc a iesit sau ce rezultate a obtinut. Iar prajitura de dupa concurs era garantata indiferent de clasare, oprirea la cofetarie era o constanta. Exista o cofetarie preferata si David isi primea prajitura favorita de fiecare data. Este o greseala frecventa pe care o fac multi parinti – sa puna presiune.

Cred ca presiunea este cea mai mare greseala pe care o pot face parintii. Aceasta poate veni in multe forme, iar multi nici macar nu realizeaza ca o fac. De exemplu: «Cum a fost antrenamentul azi?», «Ce loc ai obtinut?», «Ce a facut X?», «Ti-am spus sa fii atent la Y» si asa mai departe. «Ce ti-a dat antrenorul? Nu, e gresit». «Vezi ca urmeaza concursul, sa nu iesi iar dupa Y!» Aceste lucruri se intampla de multe ori inca de la varste fragede, de la sapte-opt ani.

Imaginati-va ce impact au cativa ani de astfel de presiune. Nu e de mirare ca multi renunta pe parcurs, iar parintii, fara sa-si dea seama, sunt principalii responsabili. Mi-as dori ca parintii sa fie mai relaxati si sa nu puna nerealizarile sau frustrarile lor pe umerii copiilor. Le sugerez sa priveasca exemplul lui David si sa vada unde se poate ajunge fara presiune", a explicat Mihai Popovici.

De ce a ales Mihai Popovici inotul pentru fiul sau 

Mihai Popovici a vorbit despre cum a ales inotul pentru fiul sau David, inca dinainte ca acesta sa se nasca. El crede ca doar copiii ghidati si sustinuti de parinti ajung sa practice sportul, deoarece initiativa nu vine natural la varste fragede.

"Inotul este singurul sport care iti poate salva viata, avand o utilitate clara. De asemenea, este sportul cu cel mai mic risc de accidentare. Si, nu in ultimul rand, studiile arata ca inotul ajuta la cresterea imunitatii. Motivul pentru care am ales inotul pentru copiii nostri a fost ca ajuta la dezvoltarea unui corp puternic si estetic. Ramai cu aceste beneficii toata viata, nu ai nimic de pierdut. As recomanda tuturor parintilor sa ia in considerare inotul pentru copiii lor inainte de alte sporturi", a mai precizat acesta.

"Cred ca eu am ales inotul pentru el. Si am facut aceasta alegere cu mult timp inainte de nasterea lui David. Cu putin timp inainte sa se nasca fratele sau, care este cu opt ani mai mare, am intalnit un barbat care arata foarte bine fizic. L-am intrebat ce sport practica, in ideea de a directiona copiii pe care urma sa-i avem. Mi-a spus ca inot. Am retinut asta si astfel inotul a venit natural pentru copiii nostri. David a progresat intr-un mod remarcabil, asa cum stim cu totii", a declarat Mihai Popovici intr-un interviu pentru Sport in Romania.

 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri David popovici Inot

Articole recomandate

Citeste si despre