Aproape 2 din 10 romani nu au fost la stomatolog în ultimii cinci ani, Romania fiind pe ultimul loc în Uniunea Europeana în ceea ce priveste sanatatea orala, avertizeaza specialistii Clinicii Trident într-un comunicat de presa transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii Orale.
În fiecare an, în data de 20 martie, la nivel international este celebrata Ziua Mondiala a Sanatatii Orale, prilej pentru profesionistii din industrie sa creasca nivelul de constientizare cu privire la afectiunile stomatologice si la impactul lor asupra starii generale de sanatate.
„Tara noastra este pe ultimul loc în Uniunea Europeana din punct de vedere al sanatatii orale. Potrivit unui raport INSP, 18% dintre romani nu au fost la medicul stomatolog în ultimii cinci ani, adresabilitatea scazuta generand agravarea afectiunilor stomatologice si cresterea costurilor necesare pentru tratarea acestora,” avertizeaza dr. Cristina Cristea, medic specialist parodontolog în cadrul Clinicilor Trident.
Majoritatea afectiunilor orale pot fi evitate sau tratate în stadii incipiente
Printre cele mai frecvente afectiuni orale se numara cariile dentare, bolile parodontale, edentatia si traumatismele dintilor. Potrivit specialistilor, marea majoritate a afectiunilor orale pot fi evitate sau tratate în stadii incipiente.
„Primul si cel mai important pas pe care trebuie sa-l facem este sa crestem adresabilitatea la medicul stomatolog. Odata îndeplinit acest obiectiv, se va crea o reactie în lant: Vizitele mai dese la stomatolog determina prevenirea afectiunilor dentare sau tratarea acestora în stadii incipiente, acest lucru generand la randul lui o scadere a bugetelor necesare tratarii afectiunilor orale si o îmbunatatire a starii generale de sanatate a romanilor,” adauga dr. Cristina Cristea.
Impactul stilului de viata asupra sanatatii orale
Potrivit specialistei Clinicilor Trident, în afara de cresterea adresabilitatii la medicul stomatolog, o îmbunatatire accentuata a starii de sanatate orala a romanilor poate fi obtinuta si prin schimbari mici si constante cu privire la obiceiuri si stil de viata.
Afectiunile stomatologice sunt o consecinta directa a unui stil de viata nesanatos, caracterizat prin igiena dentara precara, o alimentatie bogata în zahar si în produse rafinate, fumat si consum excesiv de alcool.
„Pentru a ajunge sa tratam cauza afectiunilor, este necesar sa facem anumite schimbari cu privire la dieta si obiceiuri, iar renuntarea la excesele alimentare, alcool si fumat ne va aduce beneficii generale de sanatate, nu doar din perspectiva stomatologica. Datele statistice ne arata clar cum obiceiurile nesanatoase îsi lasa amprenta asupra starii de sanatate.
De exemplu, un studiu al Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA ne arata ca 4 din 10 fumatori peste 65 de ani ajung sa se confrunte cu edentatie totala (pierderea totala a dintilor). Este în puterea noastra sa veghem la starea de sanatate iar micile decizii pe care le luam în fiecare zi vor cantari decisiv la un moment dat, depinde doar de noi daca într-un mod pozitiv sau negativ”, adauga dr. Cristina Cristea.