70 de gravide cu varsta mai mica de 18 ani au nascut, in 2024, la Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara

/ / Modificat: 2024-10-30
70 de gravide cu varsta mai mica de 18 ani au nascut, in 2024, la Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara

Salvati Copiii Romania continua dotarea Sectiei de neonatologie a Spitalului Clinic Municipal de Urgenta Timisoara/ In 2024, aici au nascut 70 de mame minore

Organizatia Salvati Copiii Romania continua dotarea cu aparatura medicala de ultima generatie a Sectiei de neonatologie de la Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara, una dintre cele mai importante unitati medicale unde ajung cazurile complexe din vestul tarii, inclusiv cazuri de prematuritate severa, cu o greutate de 500-600 de grame. In urma solicitarii primite de la spital, medicii vor avea la dispozitie un ventilator si doua pulsoximetre, in valoare de 20.500 de euro. Donatia se adauga dotarilor precedente (masa radianta cu modul de resuscitare, monitor cardiorespirator, pulsoximetru Masimo Radical, lampa de fototerapie, incubator performant), in valoare totala de 80.000 euro. La Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara, in 2023 s-au inregistrat 98 de nasteri din mame minore, iar in 2024 aici au nascut 70 de gravide cu varsta mai mica de 18 ani.

Maternitatea Odobescu este o maternitate de nivel III in cadrul Spitalului Clinic Municipal Timisoara care asigura tratament specific pentru o mare parte a nasterilor din orasul Timisoara, a cazurilor grave arondate spitalului din jud. Timis, cat si din judetele arondate – Caras-Severin si Hunedoara. Maternitatea are un specific deosebit, ocupandu-se de sarcinile cu risc crescut si mai ales de ingrijirea si tratamentul de inalta specialitate a prematurului mic si extrem de mic. Numarul de nasteri este relativ constant, intre 3.100-3.250 de nasteri pe an, cu un indice de prematuritate de 11-12% (350-370 de nou-nascuti cu varsta de gestatie sub 37 saptamani). Numarul de nou-nascuti cu varsta de gestatie sub 32 de saptamani este de aproximativ 100-110 pe an, acestia necesitand terapii complexe adaptate patologiei si varstei lor, dar si de o spitalizare indelungata. In acest moment, Sectia de neonatologie dispune de 12 paturi pentru terapie intensiva si 15 paturi pentru prematuri.

„O provocare continua este insa si nasterea, consilierea si tratamentul nou-nascutilor din mame minore care nasc prematur si care au nevoie de un sprijin continuu in timpul spitalizarii si ulterior o externare in conditii  de siguranta sociala si sanitara. Numarul mamelor minore a scazut in decursul ultimilor ani: 123 in anul 2021, 101 in 2022, 98 in anul 2023 si 70 in primele noua luni ale anului 2024. Se constata o ameliorare usoara a acestei probleme grave prin scaderea numarului de nasteri la mame minore cu varste foarte fragede sub 15 ani care au nascut in unitatea noastra. Asa cum am spus acum mai multi ani, cand am scris o carte adresata parintilor care au avut prematuri nascuti in clinica noastra, trebuie sa credem ca a te naste prematur poate fi o sansa, dar si o provocare, daca te nasti unde trebuie si ai parte de o echipa competenta si de o tehnologie specifica ingrijirii si supravietuirii in conditiile cele mai bune. Dorinta echipei din sectia de neonatologie este ca la externare parintii sa aiba parte de un copil perfect. Multumim Organizatiei Salvati Copiii ca s-a gandit la noi!”a declarat Dr. Gabriela Olariu, Sef sectie neonatologie Maternitatea Odobescu, Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara.

Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania, a vorbit despre cat de importanta este aparatura medicala moderna pentru salvarea nou-nascutilor cu prematuritate severa: „Medicii nostri fac de multe ori imposibilul, pentru ca lucreaza cu personal subdimensionat si in lipsa aparaturii medicale in pas cu evolutiile tehnologice. De aceea este esential sa le punem la dispozitie aparatura medicala de ultima generatie, care permite un tratament medical cat mai prompt si cu o recuperare mai buna si mai rapida. Lucram contra-cronometru de multe ori si de aceea prioritizam nevoile urgente, in functie de solicitarile pe care medicii ni le adreseaza.”

Organizatia Salvati Copiii a mai dotat anul acesta Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Louis Turcanu cu un aparat de dializa in valoare de 13.700 de Euro. 

„O sarcina la varsta de 12-13 ani inseamna un impact profund si periculos asupra vietii unei copile. La aceasta varsta, corpul nu este inca pregatit pentru o astfel de experienta, iar riscurile medicale sunt mari: complicatii grave la nastere, risc crescut de deces maternal si probleme de sanatate pe termen lung pentru mama si copil. Mai mult decat atat, sarcina vine cu o povara emotionala si sociala enorma. O fata de 12-13 ani inca se afla in procesul de descoperire a propriei identitati, iar responsabilitatea de a creste un copil poate duce la renuntarea la scoala, izolare sociala si o viata plina de provocari. Lipsa de sprijin si indrumare adecvata contribuie adesea la un ciclu de saracie si vulnerabilitate”, a subliniat Prof. Univ. Dr. Mihai Gafencu.

Mamele minore, un fenomen cronicizat

Totodata, echipele Salvati Copiii Romania vor organiza sesiuni de informare in comunitatile vulnerabile, tinand cont de faptul ca la nivelul Uniunii Europene, aproape jumatate din nasterile la mame sub 15 ani (45%) se inregistreaza in Romania. Numai in 2022, 746 de nasteri au fost inregistrate la fete cu varsta intre 10 si 14 ani, alte 1.286 de nasteri fiind la mame care aveau 15 ani.

Prin comparatie, Danemarca, tara care a introdus cel mai devreme in lume educatia sexuala in scoli (1930),  inregistreaza una dintre cele mai scazute rate a nasterilor la adolescente intre 15 si 19 ani, de peste 8 ori mai mica decat cea a adolescentelor din Romania (la nivelul anului 2017). 

Salvati  Copiii organizeaza sesiuni interactive in care le prezinta adolescentilor informatii de interes pentru acestia in ceea ce priveste sanatatea fizica si emotionala, abordand teme precum: implicatiile  interactiunilor sociale asupra sanatatii fizice si psihice, respectiv asupra vietii de familie, relatiile de prietenie, emotii si sentimente, stima de sine, limitele in relatiile dintre semeni, recunoasterea abuzului sexual si a adultilor de incredere, atasament, respect, cum functioneaza corpul uman, protejarea si mentinerea sanatatii lui etc.

„Ca ambasador al campaniei #VremEducatiePentruSanatateInScoli, sustin cu tarie ca educatia pentru sanatate ar trebui sa devina materie obligatorie in scolile din Romania. Aceasta nu este doar o dorinta, ci o necesitate pentru a proteja viitorul adolescentilor nostri si a le oferi un mediu sigur de dezvoltare. Mii de adolescenti au nevoie de indrumare, de un spatiu unde sa invete si sa discute deschis despre schimbarile prin care trec, despre riscurile pe care le pot intalni si despre modalitatile prin care pot face alegeri informate si responsabile. De multe ori, acestia nu au cu cine sa vorbeasca despre aceste subiecte, iar lipsa accesului la informatii corecte si complete ii poate expune la pericole majore. Educatia pentru sanatate nu ar trebui sa fie un lux sau o exceptie, ci un drept fundamental al fiecarui copil din Romania”, a mentionat Andreea Raicu, Ambasador Salvati Copiii.
Inca din anul 1998, Salvati Copiii Romania desfasoara programul „Educatie pentru sanatate”, adresat elevilor, in vederea formarii de comportamente sanatoase, corecte si responsabile pentru un stil de viata sanatos. In prezent, programul este implementat la nivel national, atat in mediul urban, cat si in cel rural, in zonele in care Organizatia Salvati Copiii are filiale sau puncte de lucru: Bucuresti, Iasi, Mangalia, Craiova, Targu Mures, Timisoara, Suceava, Brasov, Petrila, Resita, Pitesti, Piatra Neamt, Negresti, Targoviste, Constanta. Fiind organizat modular, programul acopera triada cunostinte-atitudini-comportamente si vizeaza cinci mari teme: educatie sexuala, nutritie si exercitiu fizic, prevenirea comportamentelor de consum a substantelor periculoase, sanatate emotionala si educatie de mediu.

In perioada 2017-2023, programul „Educatie pentru Sanatate” a fost implementat in peste 1.500 de unitati de invatamant din Bucuresti si 21 de judete, fiind informati 241.500 de elevi.

Sanatatea Mamei si a Copilului

Din 2010, echipa Salvati Copiii Romania, sustinuta de specialisti locali (medici de familie, asistenti sociali, mediatori sanitari), a creat o retea de incluziune sociala si combatere a saraciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educationale) la nivel local, astfel ajutand la cresterea accesului la servicii sustenabile si de calitate. Din 2010, 375.000 de mame si gravide din comunitati rurale din 20 de judete si din maternitatile din toata tara au primit sprijin pentru accesarea serviciilor medicale si sociale si au fost informate cu privire la ingrijirea nou-nascutilor, in timp ce 52.500 de copii 0-5 ani au beneficiat de servicii socio-medicale integrate, 22.000 de adolescenti si parinti au participat la sesiuni de informare individuale si de grup.   In zona de Vest, din 2010, Organizatia Salvati Copiii a intervenit in zonele dezavantajate din judetele Timis,  Caras-Severin, Hunedoara si Arad, pentru facilitarea accesului la servicii socio-medicale pentru 16.500 de gravide, mame si copii pana in 5 ani. De asemenea,  Salvati Copiii a realizat parteneriate cu medicii de familie si a instruit mamele si gravidele in cadrul sesiunilor de informare derulate in zonele dezavantajate. Acest parteneriat intre autoritatile locale, medicii de familie, beneficiare si Organizatia Salvati Copiii, care implica retele integrate de asistenti sociali si medicali, reprezinta un model de succes care adreseaza problemele pacientilor pediatrici din mediul rural, cu reusite vizibile: in comunitatile in care lucram 99% dintre copii sunt inscrisi la medicul de familie, 95% dintre gravide isi urmaresc sarcina si 100% dintre femei beneficiaza de sesiuni de informare. 

Ce urmeaza?  Urgentele din sistemul medical

Pentru anul 2024, peste 45 de unitati medicale au solicitat sprijinul Organizatiei Salvati Copiii pentru programe de dotare si reabilitare. Este nevoie de peste 250 de echipamente medicale performante, printre care: 17 incubatoare, 10 mese de reanimare, 13 ecografe, 17 aparate de ventilatie, doua aparate de radiologie, doua hote de flux laminar, 32 de injectomate, trei sisteme de monitorizare, laparoscop, linie de endoscopie, echipamente specifice pentru sustinerea alimentatiei parenterale - aparat de analiza nutritionala a laptelui matern, frigider, pasteurizator etc, pentru care sunt necesare peste cinci milioane de euro. 

Este important sprijinul companiilor prin sponsorizari si al persoanelor fizice, prin donatii, prin SMS la 8844, cod „SALVEZ” –  2 euro lunar sau online, pe site-ul https://www.salvaticopiii.ro/, pentru a sustine sanatatea mamei si a copilului.• Companiile pot alege sa sustina descarcand contractul de aici: https://www.salvaticopiii.ro/implica-te/companii/directioneaza-20-din-impozitul-pe-profit• Persoanele fizice pot dona online curent sau recurent: https://www.salvaticopiii.ro/doneaza-pentru-fondul-de-urgenta  

comunicat

Taguri Minora insarcinata Salvati copiii

Articole recomandate

Citeste si despre