Un nou studiu arata ca femeile care continua sa consume alcool dupa ce afla ca sunt insarcinate, in special in cantitati mari, cresc riscul de a naste un copil mort (moarte fetala), relateaza MedlinePlus.
In comparatie cu nebautorii, riscul mortii fetale a fost de doua ori mai mare printre femeile care beau in medie 3 sau mai multe bauturi alcoolice pe saptamana si care s-au imbatat in primele 16 saptamani de sarcina.
Echipa de cercetatori a definit termenul de betie drept consumul a 5 sau mai multe bauturi alcoolice intr-o singura zi.
Cercetatorii au intrebat 86.752 de femei cat alcool au consumat in primele 16 saptamani de sarcina. Aproape 24% au declarat ca s-au imbatat cel putin o data in primele 16 saptamani de sarcina, in special in primele 6 saptamani.
Moartea fetala s-a intamplat in 3.714 (sau 4,2%) din sarcini. Dintre acestea 3.270 au fost avorturi spontane si 444 au fost morti fetale. Cercetatorii au raportat ca nu au gasit nici o asociere intrealcoolul in excesin primele 16 saptamani de sarcina si riscul de avort spontan.
Totusi, am descoperit un risc marit de moarte fetala la mamele care s-au imbatat de 3 ori sau de mai multe ori si la femeile care consuma saptamanal 3 sau mai multe bauturi alcoolice si femeile care se imbata de cel putin doua ori se expun la un risc de doua ori mai mare decat femeile care nu consuma alcool in timpul sarcinii.
Cercetatorii recomanda femeilor insarcinate sa evite consumul de alcool, dar sustin ca o femeie nu trebuie sa intre in panica din cauza unei singure betii din perioada in care nu stiau ca sunt insarcinate deoarece nu exista dovezi care sa arate ca acest lucru va avea un impact asupra supravietuirii fatului.
Alina Sica
Redactor Copilul.ro
11 Martie 2008