Un nou studiu arata ca toti copiii se nasc cu tendinte violente pe care majoritatea invata sa le controleze, relateaza Science News.
Conform acestui studiu, copiii isi lovesc colegii de joaca sau sunt violenti cu jucariile lor pentru ca le lipsesc abilitatile sociale si nu pentru ca asa au invatat, de exemplu, de la desene animate.
Este un comportament natural si este surprinzator ca ideea ca toti copiii si adolescentii violenti imprumuta acest comportament prin intermediul mijloacelor mass-media este inca relevanta.
Rezultatele unor studii anterioare au aratat ca cel mai violent comportament este atins undeva in jurul varstei de 18 luni (muscaturi, zgarieturi, tipete, lovituri. ..). Nivelul de agresivitate incepe sa scada intre 2 si 5 ani deoarece incep sa invete alte moduri mai sofisticate de a-si comunica nevoile si dorintele.
Cand copilul incepe sa fie agresiv, parintii, profesorii si fratii ii spun ca nu este bine sa se poarte asa. Dar, se pare ca un mediu nefavorabil in pantece poate afecta abilitatea copilului de a invata acest lucru. Specialistii inca nu au dovezi, dar se pare ca exista o legatura intre comportamnetul mamei din timpul sarcinii si gena asociata cu agresivitatea cronica.
Conform masuratorilor efectuate deja in timpul sarcinii si dupa nastere, factori care ar putea influenta dezvoltarea fatului includ fumatul, consumul de alcool, o nutritie proasta si stresul excesiv.
Specialistii speculeaza ca genele au un rol semnificativ. De exemplu, genele deteriorate le pot ingreuna copiilor capacitatea de a invata limba frustrandu-i si predispunandu-i la violenta.
Cercetatorii spera ca aceste studii ii vor ajuta pe medici si parinti sa intervina foarte devreme pentru a corecta comportamentul agresiv.
Alina Sica
Redactor Copilul.ro
17 Octombrie 2007