Se pare ca exista un dram de adevar in credintele populare cum ca acei copii mai indesati sunt mai fericiti. Un nou studiu arata ca persoanele care au o greutate mica la nastere sunt mai predispusi la depresie si anxietate mai tarziu in viata, relateaza Science Daily.
Cercetatorii spun ca pana si acele persoane care au avut simptome usoare sau moderate de depresie si anxietate pe parcursul vietii au avut o greutate mai mica la nastere decat acelea cu o sanatate mentala mai buna.
Studiul a analizat informatii furnizate de Medical Research Council National Survey of Health and Development si a inclus mai mult de 4.600 de persoane cu simptome de anxietate si depresie care au fost monitorizate pe o perioada de 40 de ani.
Rezultatele sustin teoria ca toate conditiile din pantece au intr-adevar un efect asupra dezvoltarii viitoare.
Legatura dintre greutatea la nastere si sanatatea mentala nu este singura descoperire fascinanta. Studiul a aratat de asemenea ca persoanele care au o sanatate mentala inrautatita pe parcursul vietii au atins anumite etape de dezvoltare – cum ar fi statul in picioare si mersul pentru prima data – mai tarziu in viata decat acei care au o sanatate mentala mai buna.
Cercetatorii accentueaza faptul ca nu toti copiii cu greutate mica vor experimenta probleme mentale. Ei spun de asemenea ca studiul nu este despre copiii nascuti la termen versus cei nascuti prematur din moment ce varsta gestationala nu este mentionata.
O greutate mica la nastere nu este neaparat o problema. Devine insa o problema atunci cand aceasta greutate scazuta este determinata de conditii adverse in pantece. Greutatea mica la nastere a fost analizata in cadrul studiului pentru ca marcheaza prezenta stresului in pantece. Cand o mama este foarte stresata, sangele nu mai ajunge atat de bine la uter si fatul primeste mai putini nutrienti ceea ce tinde sa duca la o greutate mica a fatului la nastere.
In acelasi timp, din cauza faptului ca mama este stresata, hormonii de stres trec prin placenta la fat si pot afecta dezvoltarea neurologica a fatului, dar si felul in care acesta raspunde la stres. In aceste conditii, partea din creierul copilului care se ocupa de stres ar putea fi programata incorent inca din uter – creierul nu se dezvolta in conditii normale. Daca aceasta teorie este corecta, in situatii de stres, persoanele care au avut o greutate mai mica la nastere au o tendinta mai mare spre depresie si anxietate.
Cercetatorii sunt de parere ca femeile insarcinate trebuie ingrijite cu o mai mare atentie deoarece stresul la care sunt supuse femeile gravide are un efect semnificativ pe termen lung asupra dezvoltarii fatului.
Alina Sica
Redactor Copilul.ro
10 Decembrie 2007