Cei nevaccinati pot lua virusul prin sarut, act sexual sau prin sange. Hepatita B este o boala a ficatului cauzata de un virus ce se transmite cel mai frecvent pe cale sexuala, desi nu produce modificari la nivelul aparatului genital.
Exista o perioada, intre o luna si sase luni de la infectare, in care virusul nu poate fi detectat la analize, dar poate fi transmis altor persoane, nu doar pe cale sexuala, ci si prin sange, instrumentar medical nesterilizat si de la mama la fat. In ultimii ani, pentru reducerea numarului de cazuri, copiii sunt vaccinati antihepatic B la nastere.
In cazul in care exista leziuni la nivelul gurii, virusul se poate transmite si prin sarut. Foarte usor se ia intrafamilial, prin intermediul obiectelor folosite in comun, precum forfecuta de unghii sau periuta de dinti (mai exista cazuri inca), deoarece acestea pot veni in contact cu sangele, avertizeaza dr. Florin Caruntu, medic primar boli infectioase de la Institutul "Matei Bals" din Bucuresti.
Protectia e totala abia dupa ultima doza de vaccin
Nu toti cei infectati fac boala, dar transmit virusul. In acest caz, partenerul sexual al purtatorului sanatos trebuie vaccinat la momentul 0, apoi la o luna si la 6 luni.
Incepand cu prima doza injectata, trebuie folosit prezervativul, pentru ca vaccinul ofera protectie impotriva virusului abia dupa ultima doza si este eficient doar 5-7 ani. Dupa aceasta perioada, individul trebuie sa se revaccineze, pentru a-si pastra protectia imunologica.
El nu va face infectia si nu va transmite virusul, chiar daca intra in contact cu acesta. Hepatita B poate trece neobservata, iar uneori este mascata sub forma unei false raceli. Ea poate fi descoperita intamplator la analize. "Manifestarile, atunci cand exista, sunt oboseala, lipsa poftei de mancare, greata, ingalbenirea pielii, urina inchisa la culoare si scaune decolorate", explica dr. Florin Caruntu.
Cei care au avut hepatita B nu fac a doua oara boala
Dintre purtatorii sanatosi, 5-10% raman cu virusul si fac infectia, iar 10% din ei au virusul, nu fac boala, dar este bine sa faca analize de doua ori pe an, spune dr. Caruntu. Dupa o hepatita acuta, organismul se poate debarasa de virus datorita sistemului imun (in primele 6 luni de la faza acuta) si prezinta anticorpi toata viata.
La persoanele cu imunitatea scazuta - care au avut, spre exemplu, cancere sau transplanturi - virusul se poate multiplica foarte mult. Virusul cantonat in ficat poate determina in timp hepatita cronica si ciroza hepatica. Aceasta din urma, intr-o faza avansata, necesita transplant hepatic.
Sursa: Evenimentul Zilei