O coalitie de specialisti anunta ca femeile insarcinate si cele care alapteaza ar trebui sa manance cel putin 336 de grame de peste sau mancare de mare pe saptamana pentru a asigura o dezvoltare optima a copiilor lor, relateaza Washington Post Company.
Aceste recomandari ridica probleme controversate deoarece se naste o contradictie intre nutrientii care ajuta la dezvoltarea creierului si expunerea la mercur a multor specii marine care este toxic pentru tesutul nervos.
Se pare ca pestele consumat in timpul sarcinii nu a fost niciodata asociat cu toxicitatea de mercur la fat sau la nou-nascut. Dimpotriva, mama si copilul au avut numai de castigat.
Pestele si celelalte mancaruri de mare sunt o sursa majora de acizi grasi omega-3. Ele contin nutrienti cheie pentru creier si sistemul nervos la fatul in dezvoltare, bebeluzi si copilul mic.
Mai devreme anul acesta, o echipa de cercetatori americani si britanici au raportat ca toti copiii femeilor care au mancat cantitati mai mici de peste sau mancare de mare in timpul sarcinii aveau IQ-uri mai mici si rezultate mai mici la testele academice si probleme sociale si de comportament in prima parte a vietii.
Alte studii arata ca un consum redus de peste poate creste riscul unei nasteri premature sau al unei greutati mici la nastere.
Riscul depresiei
Mamele care nu consuma indeajuns de mult peste risca sa intre in depresie in timpul sarcinii si dupa nastere. Depresia postpartum afecteaza una din 10 mame.
Femeiele care nu vor totusi sa consume peste, pot sa apeleze la suplimentele de ulei de peste.
Mai devreme anul acesta, Comisia Europeana a recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza sa consume 200 de miligrame pe zi.
Alina Sica
Redactor Copilul.ro
4 Octombrie 2007