Concediile in zone indepartate inseamna modificarea ritmului de viata obisnuit. Iata cateva masuri simple care ne ajuta sa nu ne ratam vacanta.
Concediile in zone indepartate inseamna modificarea ritmului de viata obisnuit. Iata cateva masuri simple care ne ajuta sa nu ne ratam vacanta.
La ora actuala sunt suficiente cateva ore pentru a ajunge pe alt continent si a traversa mai multe fuse orare. Specialistii avertizeaza insa ca un zbor cu avionul care depaseste patru ore poate sa provoace pasagerului unele tulburari ale ritmului biologic. Potrivit specialistilor, este mai dificila recuperarea cand calatoria se face din Vest spre Est. Din Nord spre Sud, tranzitia este mai putin dificila.
Desincronizarea ritmului curent nu se manifesta la toti pasagerii. Cei afectati acuza insomnii, treziri frecvente nocturne, lipsa poftei de mancare, tulburari gastro-intestinale.
Aceste efecte neplacute puse pe seama decalajelor de fus orar pot fi diminuate foarte mult daca inaintea plecarii in calatorie cu o saptamana faceti un mic antrenament. Incepeti prin a pune ceasul in fiecare zi cu o ora inainte, in asa fel incat sa va apropiati progresiv de ora locului de destinatie.
De asemenea, puteti sa decalati ora de culcare si de trezire cu cate o jumatate de ora, in acelasi scop. Evident, veti pleca la drum odihniti, pentru a evita acumularea oboselii, care va fi foarte dificil de depasit.
Lumina si alimentatie
Daca traversati in timp scurt mai multe fuse orare, adaptarea la noul orar nu-i tocmai usoara. Sunt studii care sugereaza ca alimentele bogate in proteine ajuta la depasirea mai usoara a tulburarilor induse de diferentele de fus orar. Si aceasta deoarece proteinele stimuleaza secretia de dopamina si noradrenalina. Alimentele cu continut ridicat de glucide favorizeaza somnul prin secretarea de serotonina. Expunerea la lumina naturala intre orele cinci si zece dimineata face mai usoara adaptarea la noul ritm biologic.
Atentie la apa
Doi musafiri nepoftiti in cazul calatorului la distante sunt diareea si hepatita A. Ambele afectiuni pot fi indepartate prin respectarea catorva reguli de igiena.
• Va veti spala cat mai frecvent pe maini, dar mai cu seamna inainte si dupa masa, inainte si dupa folosirea toaletei.
• Veti bea numai apa imbuteliata, preferabil apa plata. La terase, asigurati-va ca apa servita a fost imbuteliata. Daca nu aveti apa imbuteliata, folositi apa fiarta si racita.
• Apa de la robinet nu va fi folosita nici macar pentru spalatul fructelor, cu atat mai putin al dintilor.
• Nu abuzati de inghetata, fierbeti bine alimentele, decojiti fructele.
Magda Marincovici, Jurnalul National