Varicocelul este o boala genitala masculina care afecteaza testiculele si reprezinta una dintre cauzele de infertilitate la barbati. Insa nu este obligatoriu ca cei care sufera de ea sa devina infertili. Este o afectiune frecventa si nu intotdeauna se impune conduita terapeutica pentru ea. De multe ori medicii ofera tratament pentru a preveni infertilitatea.
Ce este varicocelul?
Cordonul spermatic al barbatilor este plin de artere, vene si nervi si e localizat la nivelul testiculului. Atunci cand apare o dilatare a plexului pampiniform (reteaua de vene care insoteste cordoanele spermatice) si ale venelor spermatice interne care dreneaza testiculele, apare aceasta afectiune numita varicocel.
Care sunt cauzele?
Cauzele exacte ale acestei boli nu sunt cunoscute. Desi varicocelul poate aparea la orice varsta se considera ca varsta pubertatii reprezinta cel mai mare factor de risc. Astfel, peste 15% dintre barbati cu varsta cuprinsa intre 15 si 25 de ani fac aceasta afectiune. Acest lucru se intampla pentru ca in timpul pubertatii testiculele cresc mai repede si au nevoie de mai mult transport de sange catre ele. Daca valvele venelor din scrot nu functioneaza suficient de bine, venele nu se pot ocupa de transportul de sange catre testicule, el se acumleaza in exces si incepe apoi sa dilate venele.
Care sunt simptomele?
Boala se manifesta cu precadere pe partea stanga din cauza unei trasaturi anatomice ale acesteia. Vena spermatica stanga favorizeaza stagnarea sangelui si dilatatia acesteia pentru ca nu are valve si se scurge perpendicular in vena renala stanga si nu direct asa cum se intampla cu partea dreapta. In cele mai multe cazuri este afectat doar un singur testicul.
In multe cazuri de varicocel barbatii sunt asimptomatici. Aceasta afectiune este de obicei descoperita in urma unui control medical la barbatii care se prezinta la medic cu tulburari de dinamica sexuala sau sunt suspecti de infertilitate.
In cazurile in care apar simptome, acestea apar adesea in sezoanele calduroase sau dupa expunerea la efort prelungit. Semnele includ:
-
durere surda in testicule;
-
o senzatie de greutate sau o jena in scrot;
-
vene dilatate in scrot, care pot fi simtite la palpare;
-
disconfort in testicul;
-
testicul mai mic pe partea unde venele sunt dilatate.
Cum se trateaza?
Tratamentul varicocelului despinde foarte mult de faza in care se afla boala la momentul diagnosticarii.
Daca se descopera ca varicocelul este destul de mic sau moderat, atunci medicul ar pute aprescrie:
- suspensor;
- fizioterapie;
- infiltratii cu novocaina.
Daca dilatatiile venoase sunt mari si severe, atunci singurul tratament ramane interventia chirurgicala. Insa aceasta este foarte putin invaziva si nu are efecte secundare notabile. Ea se poate face in mod clasic sau laparoscopic. Dimpotriva, pacientul isi revine aproape imediat, ba chiar poate intretine contacte sexuale normale intr-o saptamana de la interventie.
Poate afecta varicocelul fertilitatea?
Inca exista dezbateri pe aceasta tema. In timp ce unii specialisti sustin ca varicocelul nu poate impiedica capacitatea de procreere a unui barbat, exista tot mai multe voci care sustin ca aceasta boala poate deteriora in timp testicului si poate afecta productia de sperma. Sau cel putin productia unei sperme de calitate, spun ei.
Varicocelul nu afecteaza potenta sexuala a barbatului sau erectia. Cei care sufera de aceasta afectiune genitala pot avea o viata sexuala satisfacatoare. Dar poate afecta dezvoltarea testiculului afectat si a functiilor lui, ceea ce determina probleme de fertilitate. Cert este faptul ca s-a descoperit ca dupa tratarea bolii, numarul de spermatozoizi a crescut, iar sperma a fost mai calitativa, deci si sansele de a concepe copii au fost in mod logic mai mari.