A fost descoperit un posibil factor declansator al autismului. Multi parinti isi expun copiii la acesta fara sa isi dea seama

/ / Modificat: 2024-08-13
A fost descoperit un posibil factor declansator al autismului. Multi parinti isi expun copiii la acesta fara sa isi dea seama

 

O echipa internationala de cercetatori, condusa de oameni de stiinta din Australia, a identificat o posibila legatura intre expunerea la bisfenol A (BPA), un compus chimic prezent in multe produse din plastic, si riscul de a dezvolta tulburari din spectrul autist la copii. 

Acest compus este folosit frecvent in fabricarea materialelor plastice, cum ar fi sticlele si vasele alimentare, si a fost recent declarat de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (ESFA) drept un pericol pentru sanatate, deoarece expunerea la BPA in Europa depaseste limitele considerate sigure.

Un studiu recent a indicat o corelatie intre BPA si tulburarile din spectrul autist, sugerand ca acest compus chimic ar putea contribui la aparitia acestor tulburari, desi nu este clar daca exista o relatie cauzala directa. 

Ce este Bisfenolul A

Bisfenolul A este cunoscut ca perturbator endocrin, avand capacitatea de a modifica functiile hormonale normale, ceea ce a dus la asocierea sa cu diverse afectiuni, inclusiv infertilitatea, cancerul si diabetul. In contextul acestui nou studiu, cercetatorii au observat o posibila legatura intre expunerea la BPA si autism, dar subliniaza ca este vorba doar despre o asociere si nu o dovada a unei cauzalitati directe.

Cercetarea a fost realizata de experti de la Institutul Florey de Neurostiinte si Sanatate Mintala din Parkville si Universitatea din Melbourne, in colaborare cu alte institutii internationale, inclusiv Universitatea Columbia din New York si Universitatea Monash din Australia.

Studiul a implicat analiza unor mostre de urina de la sute de mame in timpul sarcinii, pentru a masura expunerea la BPA, si a urmarit dezvoltarea ulterioara a copiilor acestora. De asemenea, cercetatorii au examinat activitatea unei enzime numite aromataza, care este importanta pentru reglarea nivelurilor de estrogen in creier.

Rezultatele au aratat ca copiii ale caror mame au avut niveluri ridicate de BPA in timpul sarcinii si care prezentau o activitate scazuta a aromatazei erau mai predispusi sa fie diagnosticati cu autism. Desi studiul a aratat o legatura semnificativa intre acesti factori, nu a demonstrat o relatie cauza-efect.

In experimentele pe soareci, expunerea la BPA a dus la comportamente similare cu cele intalnite la persoanele cu tulburari din spectrul autist, cum ar fi comportamentele repetitive si tendinta de izolare. Cercetatorii au observat, de asemenea, modificari in structura amigdalei, o parte a creierului implicata in procesarea emotiilor si a cognitiei sociale, ceea ce sugereaza ca BPA ar putea influenta dezvoltarea acestor comportamente.

Concluziile studiului indica faptul ca expunerea la niveluri ridicate de BPA poate influenta activitatea aromatazei si, implicit, productia de estrogen, ceea ce ar putea contribui la declansarea autismului.

„Aratam ca expunerea prenatala la BPA este asociata cu afectarea functiei aromatazei cerebrale si cu comportamente si anomalii cerebrale legate de TSA (tulburari din spectrul autismului) la barbati, care pot fi reversibile prin interventie postnatala cu 10HDA”, au explicat autorii studiului.

Totusi, este important de mentionat ca bisfenolul A ramane doar unul dintre factorii potentiali implicati in dezvoltarea autismului, si nu un factor declansator cert.

 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Autism copii Boala copii Parinti Boli

Articole recomandate

Citeste si despre