Aceasta este cea mai contagioasa boala a vacantei de vara. Medicul Mihai Craiu trage un semnal de alarma

/ / Modificat: 2024-06-26
Aceasta este cea mai contagioasa boala a vacantei de vara. Medicul Mihai Craiu trage un semnal de alarma

 

Atunci cand vine vorba despre vacanta copiilor, ne putem confrunta uneori cu situatii neplacute, care ne strica planurile. Anumite virusuri care circula vara pot duce la imbolnavirea celor mici, iar medicii atrag atentia cu privire la faptul ca sunt foarte contagioase. 

Boala care se transmite cel mai usor vara

Indiferent de anotimp, virusurile care circula in atmosfera ii pot imbolnavi pe copii, atat in colectivitate, cat si in afara ei. Daca in sezonul rece ne luptam cu virozele respiratorii, vara sunt mai frecvente enterovirusurile si cele care provoaca asa-zisul rosu in gat. Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atentia asupra unei afectiuni care este tot mai frecventa vara si care se transmite foarte usor. 

Este vorba despre boala gura-mana-picior, denumita asa datorita felului in care se manifesta, respectiv eruptii pe zonele mentionate. Intr-o postare pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, doctorul Mihai Craiu afirma ca aceasta afectiune, provocata de un enterovirus, este cea mai contagioasa a vacantei de vara. 

”Este vorba despre boala mana-picior-gura (HFMD - hand-foot-and-mouth disease) care este probabil cea mai contagioasa dintre bolile vacantei de vara. Boala este produsa de enterovirusuri non-poliomielitice, cum ar fi Coxsackie A16, A6 sau Enterovirus 71. Cel mai frecvent maladia apare la copiii mici deoarece se transmite usor prin contact apropiat daca nu respectam strict regulile de igiena. 

Daca atingem cu mana o suprafata pe care se afla saliva sau alte fluide biologice de la un bolnav si apoi ducem la ochi sau la gura mana contaminata vom avea o surpriza... foarte neplacuta!”, transmite medical Mihai Craiu, pe retelele de socializare. 

Cum se manifesta

”Febra mare, dureri intense in cavitatea orala, dureri agravate atunci cand veziculele aparute la inceputul bolii se vor sparge si vor aparea aftele.

Copilul nu poate manca, refuza sa bea, este agitat si extrem de greu de linistit, face febra mare si uneori are greturi sau varsaturi, poate si diaree. Leziunile de pe palme si plante sunt si ele inconfortabile, dar nu produc senzatie de prurit la fel de intens ca la varicela”, mai transmite medicul. 

Ce este de facut

Specialistul a dat si o lista de recomandari pentru parintii ai caror copii contacteaza aceasta boala. 

”Izolarea copilului bolnav. Circa o saptamana contagiozitatea este extrem de mare. Nu il ducem la piscina, nu merge la locuri de joaca in prezenta altor copii, evitam contactul direct in familie, pe cat posibil. Deoarece si fratii/surorile cu varsta mai mare pot face boala. Chiar si adultii ce nu respecta strict regulile de igiena (mai ales la baie, masa sau schimbat pampersi) pot face boala. Chiar daca au avut-o in trecut...

Combaterea febrei si a durerilor intense cu paracetamol sau ibuprofen. Pare mai usor de folosit un supozitor caci durerile din gat fac copilul sa refuze inghititul. Daca nu avem succes deloc atunci facem impachetari sau bai hipotermizante... cu precautiile mentionate privind infectarea adultului ce ingrijeste acest copil.

Hidratare generoasa cu orice fluid. Deoarece leziunile orale fac masticatia dificila, iar alimentele aspre, acre sau sarate agraveaza durerea locala este util sa ne concentram doar pe lichide. Cel mai bun fiind laptele matern pentru sugari. Nu conteaza ce accepta sa bea, atata vreme cat bea ceva copilul. 

Reducerea durerii locale folosind spray-uri bucale ce 'sigileaza' aftele, creand un strat protector local cu rol analgesic

Rabdare multa.... Partea grea a bolii dureaza. Din pacate sunt copii care au o saptamana intrega febra mare si stare proasta. Nu va grabiti cu antibioticele dupa 3-4 zile de febra! Categoric nu fara un nou consult si fara analize!”, a mai trasmis medicul, in postarea de pe Facebook. 

 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Boala gura mana picior

Articole recomandate

Citeste si despre