Administrarea de vitamina D in timpul sarcinii ar putea reduce riscul de eczema atopica la copii

/ / Modificat: 2022-09-18
Administrarea de vitamina D in timpul sarcinii ar putea reduce riscul de eczema atopica la copii

Vitamina D este un nutrient esențial, în special în timpul sarcinii, deoarece contribuie la dezvoltarea osoasă și cognitivă a copilului, precum și la reducerea riscului de preeclampsie și diabet gestațional la mamă.

În plus, administrarea de vitamina D în timpul sarcinii ar putea reduce substanțial șansele ca bebelușul să sufere de eczeme atopice în primele luni de viață, potrivit unui studiu.

Cercetarea, publicată în British Journal of Dermatology, concluzionează că bebelușii au avut un risc mai mic de a dezvolta eczeme atopice în primul an de viață dacă mamele lor au luat 1000 de unități internaționale (UI) de vitamina D pe zi, de la 14 săptămâni de sarcină și până la naștere. Efectul a fost observat în special la bebelușii care au fost apoi alăptați la sân timp de mai mult de o lună.

Ce este eczema atopică?

Eczema atopică este o afecțiune inflamatorie cronică a pielii care are un impact major asupra pacienților, familiilor acestora și asistenței medicale. Se crede că afectează unul din șase copii cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, iar în ultimele decenii s-a înregistrat o creștere globală.

În prezent, nu există intervenții prenatale dovedite pentru a reduce incidența eczemei atopice din copilărie în populația generală, astfel încât studii precum acesta ar putea deschide calea către suplimentarea nutrițională în timpul gestației.

De unde luați vitamina D?

Se recomandă să se asigure minimum 15 minute de expunere la soare de trei-patru ori pe săptămână sau 10 minute de expunere la față și mâini pe zi.

Dacă suferim de carență de vitamina D, ideal este să optăm pentru alimente sănătoase și bogate în acest micronutrient pentru a asigura un nivel adecvat în organism.

Alimentele cu vitamina D pe care le puteți adăuga în dieta dumneavoastră includ în principal peștele gras (cum ar fi somonul, heringul, stavridul, sardinele și anșoa), produsele lactate, ouăle și cerealele îmbogățite.

Taguri Vitamina d Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre