Alaptarea reduce stresul

/ / Modificat: 2008-01-08
Alaptarea reduce stresul


 
Alaptatul este considerat o modalitate excelenta pentru mama de a forma o legatura stransa cu copilul ei. Si acum exista dovezi ca ii poate ajuta pe copii sa fie mai rezistenti la stres, relateaza HealthDay News.

Cercetatori din Suedia si U.K. au examinat date provenind de la aproape 9.000 de copii nascuti in Marea Britanie in 1970. Informatii relevante au fost colectate la nastere si la varsta de 5 si 10 ani de la parinti, profesori, moase etc.

Profesorilor li s-a cerut sa evalueze nivelurile de anxietate ale copiilor pe o scara de la 0 la 50 la varsta de 10 ani. Parintilor li s-au cerut informatii despre evenimentele majore din viata copiilor lor – inclusiv divortul sau despartirea parintilor – care au avut loc cand copiii lor aveau varste cuprinse intre 5 si 10 ani.

Nu a fost deloc o surpriza pentru specialisti sa constate ca acei copii ai caror parinti divortasera sau se despartisera aveau un nivel de anxietate foarte ridicat. Dar, ceea ce i-a socat pe cercetatori a fost diferenta dintre copiii hraniti la san si cei hraniti cu biberonul. Copiii alaptati aveau un nivel de anxietate mult mai scazut decat cei hraniti cu biberonul.

Echipa de cercetatori a fost interesata sa investigheze daca exista anumite evenimente din prima parte a vietii care ii pot face pe acesti copii mai rezistenti la stresul de mai tarziu din viata. Studiul a incercat replicarea unor studii pe animale care au aratat ca un contact fizic apropiat intre mama si copilul ei poate avea un efect pozitiv asupra dezvoltarii sistemului copilului de a raspunde la stres.

Medicii recomanda femeilor sanatoase sa isi alapteze copiii cel putin in primele 6 luni de viata si apoi sa continue alaptarea pana cand doresc mama si copilul.Alaptareaofera multe beneficii sanatatii si dezvoltarii copilului. Copii obtin echilibrul normal de nutrienti pentru a sustine o crestere optima, acizi grasi care sa ajute la dezvoltarea creierului si protectie impotriva multor boli ale copilariei. Exista de asemenea beneficii emotionale si fizice pentru mame.

Echipa de cercetatori a luat in considerare factori care ar putea afecta reactia unui copil la stres si abilitatea sa de a rezista la stres cum ar fi depresia maternala, nivelul de educatie al parintilor, clasa sociala si obiceiurile legate de fumat. Chiar si dupa ce acesti factori au fost exclusi, copiii alaptati erau mai putin stresati decat cei hraniti cu biberonul. In plus, ultimii mentionati ai caror parinti au divortat prezentau un grad mai mare de anxietate decat cei alaptati.

Totusi, studiul nu dovedeste ca alaptatul in sine reduce stresul. Cercetatorii noteaza ca alaptarea ar putea fi un mijloc de realizare a contactului fizic timpuriu. Un copil care nu beneficiaza de acest tip de contact poate avea reactii exagerate la stres.


Alina Sica

Redactor Copilul.ro
8 Ianuarie 2008

Taguri Alaptarea bebelusului Stres mamici

Articole recomandate

Citeste si despre