"Alergia" la paine nu lasa copilul sa creasca

/ / Modificat: 2005-11-11

Boala ii afecteaza in special pe cei mici, dar nu ocoleste nici adultii Copiii slabi, fara pofta de mancare, care au diaree mai mult de doua-trei saptamani ar putea sa sufere de o boala din ce in ce mai des intalnita, intoleranta la gluten, componenta care se intalneste in majoritatea cerealelor. Celiachia, cum se mai numeste aceasta afectiune, apare mai ales la copii, dar se poate manifesta, mai rar, si la adulti. "Pana se formeaza imunitatea copilului, acesta este mai sensibil la alergii pentru ca organismul nu stie cum sa reactioneze in anumite situatii", explica dr. Calin Ciubotaru, medic generalist la un cabinet privat. Intoleranta la gluten poate fi declansata si de o infectie acuta.

Biscuitii nu se dau micutilor inainte de 7 luni Cel mai frecvent, spun medicii, celiachia apare dupa varsta de 7-8 luni, cand se introduc fainoasele in alimentatia copiilor, insa nu este exclus sa se manifeste chiar mai devreme. "Din cauza intolerantei la gluten, copilul nu mai ia in greutate, nu mai creste si are scaune, abundente, decolorate, albicioase", completeaza dr. Ciubotaru. Alte semne ale celiachiei pot fi lipsa poftei de mancare si diareea cronica. Din cauza acestor simptome micutii slabesc, au membre subtiri si o burtica proeminenta. Unii dintre ei devin apatici, tristi, chiar agresivi si nu progreseaza psihomotor. Boala se poate manifesta si prin sangerari ale mucoaselor, tegumentelor ori prin edeme la nivelul picioarelor, dar asta se intampla mai rar. Pentru a diminua cat mai mult riscul celor mici de a suferi de aceasta boala, specialistii recomanda ca diversificarea alimentatiei cu cereale care contin gluten sa nu se faca mai devreme de 6-7 luni. De obicei, spun medicii, este bine sa se inceapa cu cereale pe baza de orez si porumb si sa nu se dea copiilor biscuiti de la varsta de doua-trei luni. Atunci cand exista predispozitie genetica, boala se va declansa dupa cateva luni de la introducerea biscuitilor in alimentatie. Intoleranta la gluten poate fi depistata din timp. Primul test care se face este "absorbtia la D-xiloza": dimineata, pe nemancate, copilului i se da sa bea putina apa cu substanta amintita si se asteapta ca aceasta sa fie absorbita in intestin. Dupa o ora, se ia o proba de sange si se evalueaza. Alte etape care ajuta in diagnosticare sunt probele de digestie care se fac in situatia in care testele de absorbtie indica prezenta intolerantei. Permis si interzis in celiachie Sunt permise urmatoarele alimente si cereale: hrisca, orez, porumb, cartofi, fasole, soia, mei, faina din nuci. Urmatoarele ingrediente pot avea derivate de cereale interzise: sirop de orez brun, colorant caramel, dextrina derivata din porumb si grau, faina de cereale, malt sau aroma de malt, amidon alimentar modificat, arome naturale si artificiale, sos de soia. Sursa: Evenimentul Zilei

Taguri Adevaruri paine

Articole recomandate

Citeste si despre