Amigdalectomia ajuta somnul si comportamentul copiilor

/ / Modificat: 2007-10-24
Amigdalectomia ajuta somnul si comportamentul copiilor





 

Conform unui nou studiu, amigdalectomia (indepartarea chirurgicala a amigdalelor) poate ajuta copiii care au probleme de somn, observandu-se chiar si o schimbare pozitiva a comportamentului acestora.

Respiratia dificila (dispneea) poate fi diferita la fiecare copil, incepand cu respiratia sonora pana la sindromul obstructiv, o afectiune ce il face pe bolnav sa se opreasca din respirat, iar apoi sa respire din nou de mai multe ori de-a lungul noptii.

Sforaitul apare atunci cand fluxul de aer inspirat pe gura sau nas in plamani este  perturbat in timpul somnului. De obicei cauza este ingustarea sau blocarea cailor aeriene la nivelul nasului, gurii sau gatului.

Ca urmare, tesuturile cailor aeriene vibreaza si se lovesc de partea posterioara a gatului, determinand aparitia unui sunet care poate fi moale, catifelat, inalt, aspru sau ragusit.

Un efect advers al dispneei de somn este reprezentat de oboseala din timpul zilei.

In majoritatea cazurilor, problema se datoreaza inflamatiei amigdalelor, acestea actioneaza ca o bariera impotriva germenilor, impiedicand raspandirea lor in faringe. Amigdalele sunt componente ale sistemului imun (sistemul de aparare al organismului) care se gasesc la nivelul gatului, de o parte si de alta a omusorului.

Noi tehnici de amigdalectomie sunt momentan in studiu. Ablatia prin ultrasunete, ablatia la rece, amigdalectomia prin laser sau diatermoablatia sunt considerate tehnici terapeutice de viitor.

Studiile au descoperit ca acei copii cu dispnee de somn, au de asemenea si probleme de comportament, incluzand ADHD si performante scolare scazute. Cercetatorii si medicii au asociat perioadele scurte de somn cu problemele emotionale ale copiilor.

Acest studiu privind amigdalectomia, sugereaza ca tratarea dispneei de somn poate ajuta problemele zilnice ale copiilor legate de perioadele scurte de somn ale acestora.

Laura Georgiana Moise

Redactor Copilul.ro

24 Octombrie 2007

Articole recomandate

Citeste si despre