Medicul Beatrice Mahler, manager al institutului de Pneumofiziologie „Marius Nasta” din Bucuresti, atrage atentia asupra unui fenomen ingrijorator. Numarul cazurilor de tuberculoza la copii a fost in crestere anul trecut, fata de anul precedent. Astfel, in 2022 s-au inregistrat 327 de cazuri de TBC la copii, fata de 289, in 2021.
La nivelul Capitalei, anul trecut au fost 30 de cazuri de tuberculoza la copii, fata de 18, cate fusesera in 2021. Numarul imbolnavirilor in randul minorilor a fost in crestere in majoritatea judetelor din tara, dupa cum a transmis medicul Beatrice Mahler.
Si numarul imbolnavirilor la adulti a fost in crestere, insa managerul spitalului „Marius Nasta” a explicat ca la copii boala presupune mai multe coplicatii, fiind mai dificil de diagnosticat decat in cazul adultilor. Medicul a explicat ca, in cazul copiilor, se ajunge la acest diagnostic prin excluderea celorlalte.
„Trebuie sa ne uitam putin la ce inseamna tuberculoza copilului, pentru ca vorbim despre o afectiune la al carei diagnostic se ajunge de cele mai multe ori prin excludere. Pentru ca paleta de simptome pe care copilul cu tuberculoza le are este extrem de variata, tuberculoza copilului este o forma de tuberculoza grava care inseamna diseminarea bacilului Koch in tot organismul, el ajunge sa dezvolte de multe ori tuberculoza cu localizare multipla, pulmonara, cerebrala, sistemica, iar diagnosticul este dificil deoarece cantitatea de bacil care se regaseste in lichidele si structurile care sunt supuse analizei este extrem de mica si atunci practic mergem la diagnosticul tuberculozei copilului atunci cand stim ca exista un adult bolnav de tuberculoza. De cele mai multe ori cam asa depistam copiii.”, a explicat specialista, pentru News.ro.
In prezent, in Bucuresti exista o sectie speciala pentru copiii care au tuberculoza, situata la Lacul Bucura. Este singura astfel de sectie din Bucuresti si printre putinele din tara.
„Copiii care vin sa se interneze de cele mai multe ori se interneaza pentru ca nevoia de investigatii la copilul cu tuberculoza este putin mai mare, iar recoltarea probelor si evaluarea eventualelor complicatii pe care le da tuberculoza este un pic mai laborioasa decat la adulti. Copilul nu stie sa expectoreze, recoltarea sputei pentru analize de laborator se face cu intubaj, se face spalatura gastrica, pentru ca copilul inghite sputa. De asemenea, tuberculoza afecteaza foarte frecvent ganglionii din mediastin, este portiunea dintre inima si plaman, o zona foarte sensibila, iar acesti ganglioni se maresc in dimensiune si de foarte multe ori, prin inflamatia pe care o produc, creeaza fistule care se deschid in caile respiratorii si practic putem sa avem afectarea cailor respiratorii printr-o patologie mediastinala, o problema severa, grava, pentru ca practic creeaza comunicarea intre plaman si zona din jurul inimii si atunci evaluarea existentei acestor fistule se face doar prin examen bronhoscopic, o manevra dificil de suportat si de catre un adult.”, a mai spus managerul spitalului „Marius Nasta”.
FOTO: Freepik