Toamna este anotimpul in care creste numarul virozelor respiratorii atat la copii, cat si la adulti, iar acest fenomen este normal, spun medicii, si se repeta in fiecare an. In timp ce majoritatea copiilor trec usor peste virozele si maladiile respiratorii, fie ca vorbim despre banale raceli, fie ca vorbim despre Covid-19, exista si cazuri severe, in care micutii au nevoie de spitalizare. Cum stim ca este cazul sa mergem la spital si cum ne dam seama ca raceala este una severa?
Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat, intr-o postare pe Facebook, cum facem evaluarea corecta a copilului si cand decidem daca este cazul sa mergem la camera de garda.
Medicul a subliniat ca parintii trebuie sa fie atenti la frecventa respiratorie a copilului si sa verifice aceasta functie vitala, inainte de a merge la camera de garda a celui mai apropiat spital. Cum se poate verifica frecventa respiratorie? Se pot numara clasic respiratiile pe minut, insa exista si aplicatii pe telefon care va pot ajuta si care pot face diferenta in cazurile grave.
„Practic, putem face simplu o evaluare, inainte de a fugi, alarmati, la primul spital.
Numaram frecventa respiratorie a copilului nostru si o comparam cu valorile normale ale varstei. Si cum masuram/numaram frecventa respiratorie? De obicei ne uitam la burta copilului si numaram, pe 60 de secunde, numarul de miscari.
Sau folosim o aplicatie pentru telefonul mobil, cum ar fi Breath Counter sau similare. Gasiti in AppStore mai multe. Cifra esentiala pentru a identifica o raceala grava este 50 respiratii pe minut. Orice cifra peste aceasta valoare este un mare semn de alarma. Oricat ar fi de mari valorile de temperatura, varsta sau agitatia copilului...
Nu este o gluma folosirea telefonului! Exista studii ce dovedesc precizia multumitoare a unor astfel de aplicatii. Si, in toate cazurile serioase, apelati la un medic real: la medicul de familie, la cel de pe Ambulanta sau la spital in UPU.”, a transmis medicul Mihai Craiu, intr-o postare pe Facebook.
FOTO: Freepik