Aproximativ 33 de milioane de copii sub 5 ani sunt afectati anual la nivel global de Virusului Sincitial Respirator

/ / Modificat: 2024-11-04
Aproximativ 33 de milioane de copii sub 5 ani sunt afectati anual la nivel global de Virusului Sincitial Respirator

Aproximativ 3 milioane de copii necesita spitalizare din cauza acestui virus

4-8 noiembrie, Saptamana Europeana de constientizare a Virusului Sincitial Respirator (VSR)

In acest an, intre 4 si 8 noiembrie are loc Saptamana Europeana pentru constientizarea Virusului Sincitial Respirator (VSR), cu scopul de a creste gradul de informare cu privire la efectele grave ale acestei infectii respiratorii mai putin cunoscute de catre pacienti. Initiativa urmareste sa informeze si sa educe publicul cu privire la importanta protejarii persoanelor vulnerabile, precum sugarii si varstnicii, dar si sa promoveze metode eficiente de preventie. Intervalul in care se desfasoara campania globala coincide cu inceputul sezonului de VSR in Europa, cand cazurile de infectie incep sa creasca semnificativ, mai ales in randul grupurilor vulnerabile.

Saptamana Europeana pentru constientizarea Virusului Sincitial Respirator are si scopul de a atrage atentia asupra necesitatii de actiuni concrete pentru a preveni raspandirea si complicatiile severe asociate cu aceasta infectie respiratorie periculoasa.

Virusul Respirator Sincitial (VSR) a fost descoperit in anul 1956 si este una dintre principalele cauze ale infectiilor respiratorii severe. VSR este responsabil pentru un numar semnificativ de spitalizari si complicatii respiratorii, mai ales in randul sugarilor si varstnicilor, acestia fiind cei mai expusi la complicatii din cauza VSR. Astfel, infectiile respiratorii cauzate de VSR pot duce la bronsiolita si pneumonie, iar cei cu boli preexistente, cum ar fi astmul sau bolile cardiace, sunt in mod special vulnerabili la complicatii severe cauzate de virus.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la nivel global, VSR afecteaza anual aproximativ 33 de milioane de copii sub 5 ani, dintre care aproximativ 3 milioane necesita spitalizare. Virusul provoaca intre 100.000 si 200.000 de decese anual, iar varstnicii reprezinta o proportie importanta a acestor cazuri fatale. De asemenea, ultimele date arata ca povara bolii este mult mai mare la toate varstele, deoarece cazurile de VSR tind sa fie sub-raportate sau sub-diagnosticate din cauza lipsei de educatie si a capacitatii reduse de testare.

Totodata, costurile asociate cu gestionarea VSR la nivel global sunt imense. Se estimeaza ca sistemele de sanatate din intreaga lume cheltuiesc aproximativ 4 miliarde de euro anual pentru tratamentul complicatiilor cauzate de acest virus. In Romania, sistemul de sanatate publica se confrunta cu o povara financiara si logistica semnificativa din cauza spitalizarilor frecvente, costurile anuale fiind estimate la 96 milioane RON, respectiv peste 12.500 RON pentru fiecare caz.

VSR se raspandeste prin contact apropiat cu o persoana infectata sau prin particule si picaturi eliberate in aer atunci cand o persoana infectata respira, vorbeste, tuseste sau stranuta. Pentru preventia infectarii, igiena riguroasa si evitarea zonelor aglomerate in sezonul de varf al infectiilor sunt esentiale.

“Virusul Sincitial Respirator este o noua amenintare pentru categoriile vulnerabile din populatie, cei mai afectati fiind sugarii si varstnicii. VSR poate provoca o infectie pulmonara si in caile respiratorii superioare si inferioare, producand simptome care sunt adesea similare cu o raceala usoara sau viroza, cum ar fi tuse, respiratie suieratoare, stranut, nas care curge si/sau febra. Ratele de infectie incep de obicei sa creasca in toamna si ating varful epidemiei in timpul iernii. Este un virus despre care se stie mai putin, de aceea este necesar ca publicul larg sa se informeze si sa ia masurile de preventie necesare, mai ales ca poate crea la grupele la risc si afectari severe ”, a declarat Prof. Dr. Florin MIHALTAN, medic primar pneumologie si Presedinte viitor al Societatii Romane de Pneumologie - mandatul 2024-2026.

“In 2023, Uniunea Europeana a aprobat primul si singurul vaccin impotriva VSR atat pentru adultii in varsta, cat si pentru imunizarea persoanelor gravide, pentru a ajuta la protejarea sugarilor imediat de la nastere pana la varsta de sase luni, acesta fiind recomandat pentru a preveni infectiile de tract respirator inferior cauzate de VSR. Imunizarea prin vaccinare ramane solutia de preventie pentru protejarea sugarilor cu varsta pana la sase luni, precum si pentru varstnici. Imunizarea activa a persoanelor insarcinate protejeaza sugarii in primele luni de viata. Tari precum Austria, Belgia, Suedia, Marea Britanie sau SUA au introdus de anul acesta in programul national de imunizare vaccinarea VSR pentru persoanele cu varsta de peste 60 de ani si/sau pentru femeile insarcinate aflate in saptamanile 24-36 de sarcina”, a declarat Mirela IORDAN, Country Manager Pfizer Romania.

comunicat

Taguri Comunicate de presa Virusuri

Articole recomandate

Citeste si despre