Aspirina este buna pentru sanatatea inimii femeilor

/ / Modificat: 2007-03-30
Aspirina este buna pentru sanatatea inimii femeilor





 

Femeile sanatoase care iau o cantitate redusa sau moderata de aspirina pot benficia de o prelungire a periodei de viata si sunt supuse unui risc mai mic de a suferi de boli de inima, informeaza bbc.co.uk. Studiul asupra efectelor aspirinei a fost realizat de o echipa de cercetatori americani a monitorizat 80.000 de femei consumatoare de aspirina de mai mult de 20 de ani. Oamenii de stiinta au publicat concluziile in „Arhivele Medicinii Interne” si afirma ca o stare buna a sanatatii poate fi datorata si dozelor reduse de aspirina. In schimb, expertii britanici avertizeaza asupra tratamentului cu aspirina, care ar putea cauza hemoragii. Cercetatorii de la „General Hospital” din Massachusetts, impreuna cu colegii de la „Harvard Medical School” din Boston, au monitorizat un numar de femei cu varste cuprinse intre 35 si 60 de ani. Monitorizarea acestora a inceput in 1980 si acontinuat din 2 in 2 ani, pana in 2004.

La inceputul studiului, nici una din femei nu suferea de boli cardiovasculare sau de cancer. La fiecare evaluare, femeile au fost intrebate daca folosesc in mod constant aspirina si cate tablete foloseau intr-o saptamana. Pe parcursul studiului, un numar mai mic de 30.000 de femei luau o doza mica sau moderata de aspirina, in timp ce 5000 luau mai mult de 14 tablete pe saptamana. La 1 iunie 2004, 9.477 nu mai erau in viata. 2000 murisera din cauza bolilor de inima, iar 4.469 din cauza cancerului.

Factorii de risc

Riscul de deces in cazul femeilor care au raportat un consum de aspirina mic pana la moderat era mai redus cu 25%, fata de cel al femeilor care nu foloseau in mod regulat aspirina. Persoanele care consumau aspirina erau supuse unui risc cu 38% mai redus de a suferi de boli cardiovasculare, iar riscul de a muri din cauza cancerului a fost redus cu 12%. Totusi, s-a observat ca o doza mai mare de aspirina nu aduce imbunatatiri asupra starii de sanatate. O echipa de cercetatori condusa de Dr Andrew Chan a relatat in „Archives of Internal Medicine” ca folosirea asprinei de pe parcursul unei perioade de la 1 an pana la 5 poate fi asociata cu o reducere semnificativa a mortalitatii cauzate de bolile cardiovasculare. In schimb, pentru a diminua riscul mortalitatii din cauza cancerului, aspirina trebuie consumata cel putin 10 ani.

Consumul de aspirina isi accentueaza beneficiile in cazul persoanelor in varsta si al celor care sunt supuse riscului de a suferi de boli cardiace. Echipa de cercetatori mentioneaza ca aspirina poate ajuta la reducerea inflamatiilor si a deteriorarii celulelor din cauza oxidarii. Acestia mai precizeaza ca studiul a fost efectuat avand ca participante femei care au ales in mod independent felul in care luau dozele de aspirina si nu a fost vorba de teste clinice, iar rezultatele nu indica faptul ca toate femeile ar trebui sa ia aspirina. Cercetatorii au mai afirmat ca mai sunt necesare cercetari cu privire la efectele aspirinei.

Pe de alta parte, dr John Baron, de la „Dartmouth Medical School” din New Hampshire, a declarat ca, in cadrul „Studiului asupra sanatatii femeii”, au fost monitorizate 40.000 de femei timp de 11 ani si nu s-a constatat nici un beneficiu al aspirinei. Acesta se intreaba daca aspirina este buna intr-adevar, sau exista alte explicatii cu privire la diferentele dintre rezultatele celor doua studii. Profesorul Peter Weissberg, directorul „British Heart Foundation”, a declarat: „Studiul efectuat de cercetatorii din Massachusetts nu este atat de conludent si nu poate fi considerat ca o dovada ca aspirina poate preveni aparitia bolilor de inima; exista dovezi suficiente care arata ca persoanele care au suferit de un atac de cord, sau care sunt supuse unui asemenea risc, pot urma un tratament care sa contina si aspirina; in orice caz, aspirina nu este buna pentru toata lumea care vrea sa inlature riscul aparitiei unor boli de inima, deoarece acest medicament poate duce si la aparitia unor hemoragii”. „Acesta va ramane totusi un subiect controversat, iar noi nu putem da un raspuns definitiv in legatura cu acesta”.

30 Martie 2007

Articole recomandate

Citeste si despre