Atacul de cord, determinat de o gena

/ / Modificat: 2007-03-30
Atacul de cord, determinat de o gena





 

Conform unui studiu recent, una din cele mai comune defecte genetice transmisibile in familie este atacul de cord. Cercetatorii au evaluat 9.178 persoane din Danemarca timp de 24 de ani, pe parcursul carora 393 dintre acestia au avut un atac de cord si 504 au prezentat o boala vasculocerebrala.

Toti participantii au fost cautati dupa defectul genetic H63D de pe gena HFE, care este cunoscuta si drept gena hemochromatosis (retinere anormal fier in organism). Acest defect genetic este unul dintre cele mai raspandite defecte ce pot fi transmise din generatie in generatie, in special in Europa de Nord, unde se estimeaza ca 1 din 4 indivizi sunt purtatori ai genei defecte, iar in Sud fiind vorba chiar de mai multi.

Hemochromatisis duce la o incarcare a organismului cu fier, in special cauzand diabet, ciroza hepatica si disfunctia organelor. Studiul a dus la descoperirea a doua copii a genei defecte H63D, care duc la cresterea riscului de a avea un atac de cord cu pana la 2-3 ori fata de cei care nu au aceasta gena.

„Acest tip de gena a fost initial asociata cu boli ale creierului precum Alzheimer, Parkinson, ALS, scleroza multipla, boli vasculocerebrale, insa de aceasta data este prima oara cand am reusit sa determinam ca prezenta acestei gene poate anticipa riscul unui atac de cord” – spune autorul studiului, Borge G. Nordestgaard de la Spitalul Universitar din Copenhaga, Danemarca.

De asemenea odata cu acest studiu, gena nu a fost asociata cu arteroscleroza arterei carotide, o boala ce implica ingreunarea circulatiei de la nivelul capului si gatului.

”Sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina de ce aceasta gena prezinta un risc mai mare de a avea atac de cord, atata timp cat datele noastre prezente sugereaza ca problema nu este datorata plachetelor sangvine sau a incarcarii organismului cu fier” – spune Nordestgaard.

30 Martie 2007

Articole recomandate

Citeste si despre