De cand a inceput pandemia de coronavirus, oamenii cauta solutiile cele mai eficiente de curatare. Fie ca vorbim despre dezinfectanti, solutii de sters mobila, de spalat pe jos sau detergenti de rufe, eficienta este principalul criteriu pe care il avem in vedere atunci cand cumparam astfel de solutii de curatare. Un aspect pe care multi oameni il omit insa este faptul ca ingredientele chimice din componenta acestor produse pot fi extrem de toxice, mai ales pentru copii si pentru femeile insarcinate.
Un studiu recent a scos la iveala faptul ca dezinfectantul, pe care aproape oricine il are in casa este un factor de risc pentru copii, putand duce la aparitia astmului sau a eczemelor pielii.
Cercetarile publicate in Occupational & Environmental Medicine s-au concentrat asupra catorva mii de perechi de mame si de copii. Oamenii de stiinta au vrut sa afle daca expunerea mamelor la substante chimice in timpul sarcinii a influentat in vreun fel starea de sanatate a copiilor lor cand acestia aveau varsta de 3 ani. In urma cercetarilor, medicii au ajuns la concluzia ca probabilitatea ca micutii sa aiba astm sau eczema era mult mai mare in cazul copiilor ai caror mame foloseau produse dezinfectante la curatenie de una pana la sase ori pe saptamana. Riscul era mult mai mic in cazul copiilor cu mame care nu foloseau astfel de produse.
Ce a scos la iveala studiul in cazul femeilor insarcinate
Studiul a aratat ca dezinfectantii si produsele chimice de curatenie pot afecta sanatatea bebelusului si inainte ca acesta sa se nasca. Riscurile sunt aceleasi si atunci cand bebelusii sunt in burta mamei si ei pot dezvolta aceleasi afectiuni mai tarziu.
„Descoperirile noastre indica faptul ca expunerea la dezinfectanti in timpul sarcinii influenteaza alergiile pe care le va avea copilul. Avand in vedere utilizarea crescuta a dezinfectantilor pentru a preveni infectia cu coronavirus, este important pentru sanatatea publica sa se ia in considerare daca expunerea prenatala la dezinfectanti reprezinta un risc pentru dezvoltarea alergiilor”, transmit cercetatorii.
Explicatia pentru afect fenomen are legatura cu faptul ca dezinfectantii au un impact mare asupra microflorei intestinale si a pielii mamei si, prin urmare, si a copilului. Copiii ai caror mame folosesc dezinfectant mai frecvent au mai multe sanse de a fi diagnosticati, spun medicii. Unul din cinci copii se confrunta cu eczema, la un moment dat, potrivit British Skin Foundation. Nu exista un remediu pentru afeasta afectiune, dar uneori oamenii se confrunta cu ea pe perioade mai lungi. De aceea este importanta aceasta constientizare, cu atat mai mult cu cat s-a stabilit o legatura clara intre eczema si folosirea anumitor substante chimice in timpul sarcinii.
FOTO: Freepik