Avertismentul medicilor dupa ce o eleva a murit dupa ce s-a inecat cu un jeleu: "Trebuie invatata si exersata in toate scolile din Romania"

/ / Modificat: 2023-05-04
Avertismentul medicilor dupa ce o eleva a murit dupa ce s-a inecat cu un jeleu:

Avertismentul medicilor dupa ce o eleva a murit dupa ce s-a inecat cu un jeleu: "Trebuie invatata si exersata in toate scolile din Romania"

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat pe pagina sa de socializare ce trebuie sa facem in cazul in care o persoana se ineaca si nu mai poate respira. Doctorul a aratat care sunt principalele masuri de prim ajutor, printre care si manevra Heimlich. 

''Nu uitaţi de manevra Heimlich (salvare de la sufocare). Sunt 10 lucruri esenţiale. Toţi ar trebui să ştim să facem asta. O manevră simplă ar putea salva viaţa celui de lângă tine şi ţi-ar putea salva viaţa. O fetiţă de 14 de ani a murit după ce s-a înecat cu un jeleu la şcoală. NU era singură şi nu e singura viaţă irosită. Românii mor fără a li se aplica la timp manevra salvatoare'', spune medicul, pe Facebook.

''Trebuie învăţată şi exersată în toate şcolile din România împreună cu multe alte noţiuni de prim ajutor, aşa cum prevedea legea Ciuhodaru ce ar fi putut deja salva mii de vieţi. Altfel, lipsa educaţiei pentru sănătate este frecvent letală. Până când parlamentarii vor adopta proiectul meu de lege, trebuie să ştiţi să faceţi 10 lucruri esenţiale'', precizează acesta.

Iar medicul detaliază:

* Fiţi siguri că victima se sufocă prin aspirarea unui corp străin (dacă obstrucţia nu e completă manevra nu e eficientă şi poate produce leziuni): o aspiraţie confirmată (de martori, anturaj); nu mai poate vorbi, tuşi şi respira; pacient agitat, care se sufocă, duce involuntar mâna la gât, iar ulterior îşi pierde conştienţa

* Rămâneţi calm, dar strigaţi după ajutor. Ajutorul sună la 112.

* Ridicaţi pacientul

* Plasaţi-vă în spatele acestuia

* Îmbrăţişaţi pacientul, poziţionând pumnul mai puternic la nivel abdominal (între ombilic şi stern), peste care suprapuneţi cealaltă mână

* Aplicaţi compresia abdominală care trebuie să fie bruscă şi adâncă la nivelul abdomenului superior; de jos în sus şi din faţă în spate, ca şi cum aţi ridica pacientul

* Se execută 5 astfel de compresiuni abdominale

* Repetaţi compresiile până când pacientul reuşeşte să expulzeze obiectul aspirat sau îşi pierde conştienţa

* Dacă victima îşi pierde conştienţa poziţionaţi-o pe spate pe un plan dur. Începeţi resuscitarea. Efectuaţi aceeaşi manevră după ce aţi încălecat picioarele victimei. Aplicaţi compresii bruşte şi adânci în abdomenul superior poziţionând mâna puternică între ombilic şi stern şi aşezând cealaltă mână peste aceasta.

* Solicitarea ajutorului medical specializat (medic sau asistent) este necesară, indiferent dacă manevra are sau nu succes.

''Dacă pacientul încă poate tuşi încurajaţi-l să facă acest lucru în continuare. O tuse puternică dislocă adesea corpul străin. Atenţie la căderea victimei care se sufocă! La un moment dat îşi va pierde conştienţa, va cădea şi se poate lovi. La gravide şi obezi aplicaţi compresiile la nivelul toracelui, în partea inferioară a sternului. Există şi auto Heimlich: împingeţi-vă cu abdomenul superior pe o suprafaţă orizontală dură, cum ar fi spătarul unui scaun'', a adăugat Ciuhodaru.

El este de părere că, pentru a fi cu adevărat eficiente, noţiunile de prim ajutor trebuie cunoscute (învăţate, repetate, exersate) precum alfabetul sau tabla înmulţirii.

''De aceea vreau ca noţiunile de prim ajutor să fie predate în toate şcolile din România. Sper să susţineţi şi acest demers'', a transmis medicul. 

Taguri Jeleuri pericol Jeleuri Jeleu

Articole recomandate

Citeste si despre