Bebelusii cu tatici adolescenti risca sa aiba probleme la nastere, precum nastere prematura, o greutate scazuta si chiar deces, conform unui nou studiu realizat de un grup de cercetatori canadieni.
Studiul a fost realizat pe un lot de peste 2.6 milioane de nasteri inregistrate intre 1995 si 2000. De cealalta parte a spectrului de varsta, cercetatorii au descoperit ca taticii cu varsta de peste 40 de ani nu prezentau risc pentru nici una dintre aceste probleme.
In cadrul studiului, pe langa varsta tatalui, au fost luati in considerare si alti factori precum varsta si starea de sanatate a mamei.
S-a stabilit de multa vreme ca varsta materna inaintata creste riscul de deces fetal si a unui intreg sir de probleme de sanatate la nou-nascut.
Studiul realizat de cercetatorii canadieni a fost destul de strict, fiind realizat pe un numar de 2.614.966 de nou-nascuti, cu mame maritate si varste cuprinse intre 20 si 29 de ani, iar nasterile multiple au fost excluse.
Pentru fiecare dintre aceste nasteri, cercetatorii au avut acces la informatiile complete privind varsta si etnia tatalui, ingrijirea prenatala si greutatea la nastere a copilului.
Femeile afle in jurul varstei de 20 de ani prezentau cele mai mici sanse de a fi afectate de probleme legate de fertilitate, care in general creaza probleme la nastere.
Cercetatorii au descoperit ca bebelusii cu tatici adolescenti aveau pana la 15% mai multe sanse sa se nasca prematur, 13% mai multe sanse sa aiba o greutate scazuta la nastere si 22% mai multe sanse de deces in prima luna de la nastere.
Desi legatura dintre bebelusii cu tatici adolescenti si problemele acestora la nastere este clara, cauzele nu sunt atat de clare.
Avand ca punct de referinta rezultatele altor studii care arata ca imaturitatea spermei poate contribui la formarea anormala a placentei in uter, cercetatorii spun ca din punct de vedere biologic este plauzibil ca varsta paterna sa aiba influenta asupra nasterii.
Totusi factorii sociali pot de asmenea influenta rezultatele nasterii. Taticii adolescenti au mai multe sanse de a proveni din familii cu venituri modeste si sa aiba o educatie precara, factori asociati cu o ingrijire prenatala precara, consum de droguri, tigari si alcool.
Gabriela Hotareanu
Redactor Copilul.ro
07 Februarie 2008