Boala contagioasa de sezon care iti poate strica vacanta. Avertismentul medicilor pentru parinti

/ / Modificat: 2022-06-14
Boala contagioasa de sezon care iti poate strica vacanta. Avertismentul medicilor pentru parinti

Nimic nu strica vacanta mai repede decat faptul ca micutii dau semne de boala. Exista cateva afectiuni care se manifesta cu precadere vara si ale caror simptome pot debuta in cele mai nepotrivite momente, cum ar fi cel al plecarii in concediu sau imediat dupa ce am ajuns acolo. De multe ori, copilul este bine si nu da semne de boala inainte de plecare, insa majoritatea virusurilor au cateva zile de incubatie. Asa se face ca fetitele si baietii pot contacta un virus sau o infectie inainte de plecarea in vacanta si sa se manifeste abia dupa ce ati ajuns acolo.

Una dintre cele mai contagioase boli care se manifesta cu precadere in timpul verii este herpangina, atrag atentia medicii. Tot mai multi copii sunt diagnosticati cu aceasta boala, mai ales in timpul verii si toamna. Este o afectiune virala si foarte usor transmisibila, care circula in colectivitati. Daca aveti copilul inscris la cresa, gradinita sau scoala, riscul de imbolnavire este unul mare in sezonul cald, sustin specialistii.

„E clar ca dintre bolile copilariei vom auzi mult mai frecvent de herpangina. O infectie virala, in general este data de Coxsackie virus. Apare destul de frecvent vara si la inceput de toamna, deci nu e nimic diferit acum.  Ce trebuie sa stim e ca se transmite pe cale digestiva, inclusiv maini murdare, dar e vorba si de igiena, de apa si sapun, ceea ce cred ca discutam de fiecare data. In al doilea rand, fiind o infectie virala, nu o vom trata si intari cu antibiotice. Nu ne trebuie antibiotice, la fel ca la gripa si la infectiile virale.  In al treilea rand, se poate transmite inclusiv prin tuse si stranut. In momentul in care in cresa sau la gradinita unul dintre copii este infectat, poate sa transmita foarte usor.” a explicat medicul Adrian Marinescu, director medical la Institutul Matei Bals din Bucuresti.

Care sunt semnele de herpangina

De cele mai multe ori, heprangina debuteaza cu febra, apoi apar celelalte simptome. Copiii fac de obicei forme usoare, care trec in 7-10 zile. Poate dura mai mult si se poate manifesta sub forme mai agresive la copiii care au un sistem imunitar slabit. Medicii recomanda izolarea copilului pana cand trec toate simptomele sau macar in prima saptamana de la imbolnavire. Simptomele care va pot duce cu gandul la herpangina sunt:

  • febra
  • durere in gat
  • cefalee
  • durere de ceafa
  • ganglioni inflamati
  • dificultate de inghitire
  • lipsa poftei de mancare
  • hipersalivatie si varsaturi (in cazul sugarilor)
  • dureri de burta

Ulceratiile la nivelul gurii apar sub forma unor pete rosii, pe suprafata carora sunt puncte sau pete albicioase. De obicei ulceratiile apar in partea superioara a gatului, spre cerul gurii, aceasta fiind diferenta fata de amigdalita.

Iritatiile de la nivelul cavitatii bucale apar la 1-2 zile de la infectare si se vindeca de obicei in decurs de 7 zile. Din cauza temperaturii ridicate, care poate depasi 41 de grade Celsius, pot aparea si simptomele deshidratarii: gura uscata, oboseala, buze uscate, urina putina si inchisa la culoare, cearcane pronuntate.

 „Boala se recunoaste usor, sunt niste leziuni, niste ulceratii, in cerul gurii si la baza gatului. Deci e foarte simplu sa punem diagnosticul. In prima saptamana este riscul cel mai mare de a transmite boala. Deci, riscul este in colectivitati si vorbim de crese, de gradinite, locurile de joaca si aici trebuie sa fim atenti” a mai explicat medicul Adrian Marinescu.

Pentru a stabili diagnosticul, mergeti cu copilul la medicul pediatru, in cazul in care suspectati ca este vorba despre herpangina. El poate confirma diagnosticul si va poate da tratamentul si indicatiile specifice. Pana cand ajungeti la medic, asigurati-va ca micutul se hidrateaza corespunzator si incercati sa ii scadeti febra. De asenenea, puteti aplica local tratamente care sa scada disconfortul provocat de ulceratiile din gura. Mierea, glicerina si spray-urile antivirale pot fi de ajutor. Cu tratamentul potrivit (care nu implica antibiotice), herpangina trece intr-o saptamana.

FOTO: Freepik

Taguri Boala copii

Articole recomandate

Citeste si despre