Boala extrem de contagioasa, depistata la granita de nord a Romaniei. Cum afecteaza copiii

/ / Modificat: 2019-11-12
Boala extrem de contagioasa, depistata la granita de nord a Romaniei. Cum afecteaza copiii

Alerta epidemiologica. Sunt cazuri de difterie la granita de nord a Romaniei (comfirmate de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile). Ultimele cazuri din tara noastra au fost inregistrate acum 40 de ani.

Medicul Tudor Ciuhodaru noteaza pe pagina sa de Facebook 10 lucruri esentiale despre difterie. Ce este, cum se transmite si cum se previne.

1. Boala acuta infectioasa si contagioasa (specifica doar omului (antroponoza) caracterizata clinic prin inflamatie fibrinoasa la poarta de intrare, intoxicatie si complicatii cardiovasculare, neurologice si renale si printr-o evolutie deosebit de severa (potential letala!!!).

2. Produsa de catre bacilii difterici toxigeni- Corynebacterium diphteriae- un bacil polimorf aerob, Gram (+) (bacilul Loeffler).

3. Bacilul este rezistent in mediul extern, la uscare si temperaturi scazute. Poate rezista pana la doua saptamani pe obiectele contaminate, 6-20 de zile in apa sau lapte, 3-5 luni in solul uscat si chiar 5-6 luni in membranele difterice uscate la temperatura camerei.

4. Poate fi distrus prin fierbere timp de 1 minut si este sensibil la ultraviolete, apa oxigentata, alcool sau dezinfectante pe baza de clor.

5. Sursa de infecție este reprezentata de om- contagios chiar inainte de debutul clinic (in perioada de incubatie de 2-7 zile), bolnav (contagios pe toata durata bolii, chiar din prima zi!!!), convalescenti (pana la 3 luni). Antibioticele reduc perioada de contagiozitate. Purtatorii aparent sanatosi (faringieni, nazali) (1-5% din populatie); sunt de obicei persoane cu infectii ale cailor respiratorii superioare.

6. Se transmite pe multiple cai-aeriana (cea mai frecventa)- prin picaturi de saliva, secretii nazofaringiene infectate, particule de praf contaminat sau prin contact cu persoanele infectate (!!! la maini) si obiecte (!!! jucarii, vesela) sau alimente contaminate (exceptional). Indicele de contagiozitate variaza in jurul valorii de 20%;

7. Receptivitatea la infectie este maxima intre 2 si 5 ani si scade treptat pana la varsta adolescentei (ca urmare a vaccinării sau ca o consecinta a infectiei naturale); copiii sub 6 luni, nascuti din mame imune, nu se imbolnavesc. Difteria nu lasa imunitate de durata.

8. Factorii favorizanti: colectivitatile de copii, aglomeratia din incaperi, deficientele imunologice, temperaturile scazute si migratia.

9. Ajuns la poarta de intrare (reprezentata de mucoasele faringoamigdaliana (96-98%), laringiana (l-2%), nazala (0,5%) si doar exceptional conjunctivala, genitala, pielea lezata sau urechea, bacilul se multiplica si determina fenomene locale (edem si false membrane) si elibereaza o toxina care difuzeaza in organism si actioneaza atat local, cst si sistemic.

10. Incubatia dureaza 2-6 zile.Tabloul clinic este dependent de localizarea si intensitatea procesului difteric.Formele clinice in difterie (in funcție de localizare): difteria faringoamigdaliana (angina difterica, orofaringiana) – 86-90%; difteria laringiana (crupul difteric); difteria nazala; alte localizari (difteria tegumentară, conjunctivala, otica, genitala).

Diagnosticul difteriei se bazeaza pe:

1. ancheta epidemiologica (contact cu copii sau adulti care tusesc persistent);

2. tablou clinic (simptomatologie) si anamneza (lipsa vaccinarii la copiii care au trecut de varsta respectiva);

3. date paraclinice.!!! Orice angina cu depuneri pe amigdale va necesita examinari bacteriologice pentru difterie. Izolarea bacilului confirma diagnosticul dar rezultatul negativ bacteriologic sau depistarea bacililor difterici atoxigeni nu permit infirmarea difteriei. (Ultimul poate fi indus de o stare de portaj de bacili atoxigeni la un bolnav cu difterie).

Cum se previne difteria

1. Educația pentru sanatate este esentiala si dezinfectia riguroasa in colectivitatile scolare.

2. Imunizare - o schema de vaccinare completa presupunand administrarea a cinci doze de vaccin la varstele de 2, 4, 11 luni si 6, 14 ani. (imbunatatirea acoperirii vaccinale prin vaccinarea restantierilor, copii si adolescenti, nevaccinati sau vaccinaţi incomplet.

3. La adultii imunizati conform programului, se vor administra rapeluri de vaccin dT (impotriva difteriei si tetanosului), la intervale de 10 ani.

4. La gravide, se va administra o doza de vaccin dT in a 8-a luna de sarcina.

Taguri Tudor ciuhodaru

Articole recomandate

Citeste si despre