Un copil care nu mananca micul dejun are cu 43% mai multe sanse de a fi obez decat un copil care mananca un mic dejun echilibrat. Un mic dejun complet ar trebui sa includa produse lactate, cereale si fructe, dar foarte putini copii includ fructe.
Ratele de obezitate infantila au crescut constant in ultimii ani. Cauzele sunt multe si pot fi urmarite de la ceea ce mananca si cat de putin se misca un copil. Daca ne concentram asupra alimentatiei, micul dejun merita o atentie speciala, deoarece este prima si una dintre mesele principale ale zilei.
Legatura dintre saritul peste micul dejun si obezitate are doua posibile explicatii, spune medicul Carmen Vidal: Mai multa anxietate in legatura cu mancatul!
„Micul dejun este prima masa a zilei dupa multe ore de post. Daca o sarim, vom ajunge la masa cu o senzatie mai mare de foame, vom manca cu anxietate si probabil vom manca mai mult. Exista studii antropologice care arata ca omul provine din evolutia foamei. Daca organismul nostru nu primeste aportul de energie necesar, devine econom, arde mai putina energie pentru ca stie ca va sta mult timp fara sa manance", spune medicul.
Daca nu luam micul dejun, exista o tendinta mult mai mare de a lua gustari intre mese, de a alege produse mai bogate in calorii si de a manca mai mult la urmatoarea masa. Si acest lucru se intampla atat la adulti, cat si la copii.
Lipsa micului dejun este asociata cu rate mai mari de obezitate la copii. Dar problema nu se opreste aici, deoarece obezitatea este un factor de risc pentru asa-numitele boli cauzate de supraalimentare.
Astfel, potrivit revizuirii studiilor, copiii si adolescentii care mananca un mic dejun bun au un nivel mai bun al glicemiei si, in consecinta, un risc mai mic de diabet.
In schimb, saritul peste micul dejun este asociat cu o prevalenta mai mare a hipertensiunii arteriale la copii si adolescenti.
Consumul unui mic dejun echilibrat este, de asemenea, asociat cu un profil lipidic mai bun (niveluri scazute de colesterol rau si niveluri ridicate de colesterol bun).