Mirajul mijloacelor tehnologice moderne – televizorul sau calculatorul – conduce la sedentarism. Atrasi de jocurile pe calculator sau de filmele de la televizor, tot mai multi copii uita, cu acordul parintilor, de jocurile in aer liber si de plimbarile in natura, apreciaza specialistii.
"Imaginea copilului bucalat si rosu in obrajori, care sta in fata televizorului si musca dintr-un hamburger sau dintr-un sandvis devine destul de periculoasa in momentul in care aceste escapade culinare nesanatoase sau aceasta conduita pasiva, care exclude activitatile fizice, se transforma din intamplari in obiceiuri de zi cu zi", considera Alexandru Antonescu, psiholog in cadrul Centrului de Psihologie de Actiune si Psihoterapie (CPAP). "Desi calculatorul este util dezvoltarii capacitatilor intelectuale ale copilului, el nu ofera intotdeauna tot ceea ce ii este necesar unui copil pentru a se dezvolta echilibrat si armonios."
"Daca pana acum romanilor le placea sa creada ca doar americanii, de exemplu, se confrunta cu astfel de probleme, consideram ca in prezent se impune o atentie mai mare in prevenirea cresterii acestui fenomen in Romania", explica psihologul Catalina Hetel.
Copilul, crescut predominant in casa, unde este strict supravegheat si ferit de pericolele de afara, se poate transforma rapid intr-un copil anemic. Copilul invata lucrurile intr-un mediu artificial, lipsit de experiente reale care sa ii ofere o multitudine de informatii extrem de folositoare pentru evolutia lui ulterioara.
Copilul care se joaca in natura capata experienta, invata sa castige, dar si sa piarda, sa incerce mai mult si mai bine data viitoare, sa-si depaseasca limitele. Jocul in echipa creste capacitatea de a comunica cu ceilalti si dezvolta autocontrolul. "Parintele nu trebuie sa fie ingrijorat de faptul ca, desfasurand activitati fizice, copilul se murdareste, deoarece acest lucru are multiple beneficii asupra sanatatii fizice si psihice", sustine Hetel.
Modul in care copilul invata sa-si foloseasca timpul in copilarie, modul in care el se dezvolta vor avea consecinte si asupra viitorului adult, considera psihologii. Potrivit acestora, un copil supraponderal se va transforma intr-un adult cu probleme de sanatate, retras, destul de putin sociabil si cu un echilibru emotional destul de fragil. Un copil anemic se va transforma intr-un adult bolnavicios, timid, permanent preocupat de starea sa, care la randul lui nu va putea fi o persoana cu un grad satisfacator de adaptare la cerintele sociale. In acest context, CPAP a initiat o campanie de promovare a jocului in aer liber ca solutie contra sedentarismului.