Psiholog: „Este important sa nu preia controlul asupra ratiunii, sa nu devina sursa de anxietate”
Ce faci marti, 13? Te închizi în casa si astepti sa treaca cele „3 ceasuri rele”? Sau iei cu tine un obiect menit sa te fereasca de ghinioane? Superstitiile îsi fac loc în multe aspecte ale vietii noastre, ba chiar sunt persoane care îsi conduc întreaga existenta pe credinte bazate pe gandire magica sau supranatural si nu pe ratiune sau logica. Psihologul Laura Cristina Hijal, psihoterapeut la Clinica Alegria, explica în ce masura superstitiile ajuta sau dauneaza si care sunt semnalele de alarma ca este nevoie de interventia unui terapeut.
„Acest tip de gandire poate oferi un sentiment de control într-o lume imprevizibila, determinand oamenii sa se bazeze pe superstitii ca o modalitate de a gestiona anxietatea si incertitudinea. Nu strica, pana la urma, sa faci trei pasi înapoi daca îti taie calea o pisica neagra sau sa nu stai la coltul mesei, pentru ca s-ar putea sa nu te casatoresti niciodata, daca asta îti ofera confort sau iluzia de control. Totusi, este important sa întelegem ca aceste credinte sunt irationale si nefondate”, explica Laura Cristina Hijal, psihoterapeut la Clinica Alegria.
Unde tragi linie, care este granita dintre normal si patologic? Normalitate, spune psihologul, este cand îmbraci o „camasa norocoasa” la interviul de angajare: „Daca acesta e modalitatea de a-ti întari încrederea în tine, foarte bine. Este adevarat ca daca obtii postul, cel mai probabil vei crede în puterea camasii si vei continua sa o porti ca talisman, perpetuand superstitia. Dar nu e nimic rau în asta. Devine problematic cand permitem superstitiilor sa ne creeze angoase: s-a rupt camasa norocoasa, sigur o sa am ghinion de acum încolo. Gandind astfel, putem ajunge sa ne subminam singuri actiunile. Este important ca superstitiile sa nu preia controlul asupra ratiunii, sa nu devina sursa de anxietate”.
Situatia se complica atunci cand credintele populare se înradacineaza si atrag dupa sine comportamente obsesiv-compulsive „pentru anularea ghinioanelor”: „Daca nu port anumite sosete, o sa mi se întample ceva rau. Sau: trebuie sa cobor un numar par de trepte si sa ies cu dreptul pe usa, altfel, sigur patesc ceva. Sunt persoane carora astfel de ganduri si comportamente le guverneaza si le complica viata, si în aceste cazuri, este nevoie de psihoterapie, pentru ca vorbim despre o tulburare obsesiv-compulsiva pliata pe superstitii”, explica psihologul Laura Cristina Hijal.
Apoi, exista cazurile extreme, care sunt si cel mai dificil de gestionat: „Este situatia persoanelor pentru care superstitiile s-au transformat în convingeri puternice si le afecteaza deciziile cand vine vorba de propria sanatate si, în ultima instanta, de viata lor. Vorbim despre oameni care refuza tratamente salvatoare, preferand sa mearga la „vrajitoare” ca sa se faca bine si sa poarte talismane care, cred ei, vor alunga boala din corp”.
Este foarte important, subliniaza psihologul, sa ne dam seama cand am cedat prea mult teren în fata superstitiilor si sa cerem sprijin: „Convingerile care devin rigide si interfereaza cu viata noastra de zi cu zi sau cu luarea deciziilor pot indica probleme psihologice mai ample. Ajutorul profesional, din partea unui psihoterapeut, devine necesar pentru a aborda aceste preocupari si pentru a dezvolta strategii mai sanatoase de a face fata provocarilor”.