Cand trebuie sa te duci cu copilul la spital, in cazul unei raceli. Medicul Mihai Craiu dezvaluie semnele la care sa fie atenti parintii

/ / Modificat: 2024-11-27
Cand trebuie sa te duci cu copilul la spital, in cazul unei raceli. Medicul Mihai Craiu dezvaluie semnele la care sa fie atenti parintii

 

Suntem in plin sezon de gripe si raceli, dar circula si alti agenti patogeni in aceasta perioada. Multi parinti se sperie atunci cand sugarii se imbolnavesc, iar camerele de garda ale spitalelor de copii sunt supra-aglomerate. 

Nu toti micutii care au bronsiolita sau laringita au nevoie sa fie tratati la spital. In unele cazuri insa, se impune un consult de specialitate, mai ales daca copilul mic prezinta anumite semne. Medicul pediatru Mihai Craiu a dezvaluit testul folosit de medici si asistente pentru a evalua starea unui copil care se prezinta la Urgente. 

Semnele la care sa fim atenti

Acest test poate fi folosit si de parinti, acasa, pentru ca implica verificarea unor semne vitale. Dincolo de febra, tuse, nas infundat si alte simptome speficice racelilor, celebrul pediatru le recomanda parintilor sa fie atenti la frecventa respiratorie, la pulsul copiilor si sa determine daca apare acea respiratie suieratoare, numita si wheezing. 

”Pentru a mai reduce putin gradul de panica si a trece mai usor peste emotiile primelor boli acute ale unui copil mic pot sa va spun ca exista instrumente validate pentru evaluarea severitatii acestor boli. Adica putem sa spunem cand un copil cu bronsiolita acuta, laringita acuta sau criza de astm, prezinta o maladie de severitate mica, medie sau grava.

Sa luam cazul cel mai frecvent intalnit acum, dintre cele mentionate - bronsiolita acuta. Aceasta poate fi usoara, medie sau severa, dupa cum acel copil are un scor clinic scazut, mediu sau ridicat. In imagine este ilustrarea modului in care putem calcula scorul de severitate in bronsiolita, folosind scorul Tal modificat.

Sa luam cazul unui sugar de 9 luni, de sex feminin, care are febra, tuse, nas infundat, respira de 66 de ori pe minut, are 93% saturatie la masurarea cu pulsoximetrul, are wheezing care se aude cu urechea libera (fara steroscop) si respira greu, spre foarte greu, utilizand muschii gatului si ai burtii.

Adica are un scor Tal modificat de 9-10. Concluzia - este un scenariu de bronsiolita medie spre severa si are nevoie de evaluare urgenta si tratament la spital.

MESAJUL - folosind observatia atenta (numarand frecventa respiratorie pe minut, ascultand wheezingul si privind la efortul respirator), alaturi de o simpla citire a saturatiei unui pulsoximetru utilizat corect  vom putea depista, la vreme, toate cazurile cu potential de agravare”, a explicat medicul specialist, intr-o postare pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii. 

FOTO: Freepik

Taguri Copil Raceala copii Spital copii

Articole recomandate

Citeste si despre