Painea este un aliment de baza pentru romani. Practic, nu exista masa fara paine, fie ca este vorba despre micul dejun, pranz sau cina.
Cifrele arata ca romanii consuma cu 30% mai multa paine decat media Uniunii Europene. Copiii sunt si ei mari amatori de paine.
Care este cea mai sanatoasa paine
Medicul nutritionist Mihaela Bilic a explicat care ar fi cea mai sanatoasa alegere, atunci cand vine vorba de paine.
"Faina ar trebui sa nu fie atat de alba si rafinata, sa ne intoarcem la procedeele traditionale de preparare a painii. In goana noastra de a face totul cat mai repede nu mai avem nici timp, nici rabdare sa lasam painea la dospit, lucru foarte important. Painea cu maia, lasata la dospit nu da intoleranta la gluten pentru ca bacteriile din maia metabolizeaza deja o parte din gluten. Este o paine mai usor de digerat," a explicat Mihaela Bilic pentru Medika TV.
Oamenii sanatosi nu ar trebuie sa-si impuna restrictii
Aceasta a vorbit si despre restrictiile alimentare pe care oamenii si le impun fara sa aiba vreo problema medicala si a punctat faptul ca ar trebui sa ne bucuram de alimentele pe care organismul nostru le tolereaza si ar fi indicat sa mancam de toate, dar cu masura.
"Oamenii care sufera de boala celiaca ar da orice sa manance o coaja de paine, spre deosebire de multe persoane sanatoase care arunca painea la gunoi. Merita sa te bucuri de un lucru pe care organismul tau il tolereaza. Sunt oameni care si-ar dori sa faca asta si nu pot, iar noi ne comportam ca niste copii razgaiati carora li s-a urat cu binele," a atras atentia dr. Mihaela Bilic.