Cascatul, o cale de racire a creierului

/ / Modificat: 2007-07-05
Cascatul, o cale de racire a creierului


 

De-a lungul anilor, au existat multe teorii cu privire la intrebarea: de ce casca oamenii? Cascatul a fost asociat cu somnul si cu plictiseala si incorect cu nivelul scazut de oxigen din sange.

"Nimeni nu stie de ce cascam", spune Andrew Gallup, un profesor de psihologie de la Universitatea din New York la Albany. Acum Gallup si colegii sai cercetatori, au o noua explicatie: Cascatul spun ei, este o cale a corpului de a racori creierul.

Acest rezultat a aparut in Evolutia Psihologiei si au raportat ca voluntarii au cascat mult mai des in situatiile in care creierul era mai probabil sa se incalzeasca.

Dovada teoriei lor, potrivit careia cascatul regleaza temperatura creierului, atunci cand celelelalte sisteme ale organismului nu fac destul in acest sens, cercetatorii au profitat de bine stabilita tendinta a oamenilor de a casca, atunci cand si ceilalti din jur o fac – asa numitul casc contagios.


Voluntarii au fost rugati sa intre intr-o camera singuri si sa vizioneze un material video ce prezenta oameni care se comportau neutru, radeau sau cascau.
Cercetatorii au observat de cealalta parte a camerei si au numarat de cate ori au cascat voluntarii.

Cativa dintre ei au fost rugati sa respire doar pe nas, in timp ce vizionau materialul. Mai tarziu, ei eu fost rugati sa isi puna pachete reci si calde pe frunte.

"Cele doua moduri prin care putem stimula racirea creierului sunt prin respiratia nazala si racirea fruntii, care practic au eliminat cascatul contagios", spun cercetatorii. Studiul poate de asemenea sa ajute la explicarea raspandirii cascatului de la o persoana la alta.

Un creier racit, spune Gallup, este o minte mult mai limpede. Astfel cascatul pare a fi calea prin care stai alert, iar cascatul contagios, se poate sa fi evoluat pentru a ajuta grupuri de oameni sa ramana vigilenti la aparitia pericolului.

Articole recomandate

Citeste si despre