Castana comestibila previne astenia

/ / Modificat: 2017-09-21
Castana comestibila previne astenia

Castana comestibila este considerata un fruct cu o bogata valoare calorica. Coapta, bine prajita sau sub forma de piure, castana este un tonic si pentru vremea rece.

Consumand cateva castane coapte pe zi asiguram rezistenta organismului in fata bolilor din sezonul rece. Nutritionistii recomanda fructul ca energizant, remineralizant, tonic nervos, venos si muscular, antianemic si antiseptic. Ca aliment hranitor pentru toate varstele, castana poate fi consumata de elevi, studenti si sportivi.

Sub forma de piure are un efect benefic asupra convalescentilor si batranilor. Din pacate, castana este "un fruct oprit" pentru diabetici. Valoarea calorica de 200 calorii la 100 g si aportul de vitamine (vitamina C la 100 g, la concurenta cu lamaia) o recomanda anemicilor, persoanelor predispuse la hemoroizi si varice, dar si astenicilor - fizici si intelectuali - in egala masura.

Daca avem o zi grea si la micul dejun vom manca 8-10 castane, plus o bucata de branza, se poate spune ca vom avea spor in activitatea pe care trebuie s-o implinim pana la ora pranzului. Marii consumatori de castane le folosesc in salatele de cruditati, si ca garnitura la carnea de curcan.

(Liliana Ivan)
20 Octombrie 2006

Articole recomandate

Citeste si despre