Ce este ”urechea inotatorului” si cum ii afecteaza pe copii, mai ales vara

/ / Modificat: 2024-08-22
Ce este ”urechea inotatorului” si cum ii afecteaza pe copii, mai ales vara

 

In fiecare anotimp parintii au de-a face cu anumite provocari in ceea ce priveste starea de sanatate a copiilor. Daca in anotimpurile de tranzitie sunt frecvente virozele respiratorii, ei bine vara, creste numarul otitelor externe si al infectiilor gastro-intestinale. 

O problema care apare frecvent vara, mai ales in randul copiilor, este otita externa, denumita sugestiv si ”urechea inotatorului”. Este mai frecventa la copii deoarece ei petrec mai mult timp balacindu-se in apa, la mare sau la piscina, si nu au mereu grija sa se stearga bine sau sa elimine apa din ureche. Aceasta otita externa este o infectie cu o bacterie, din cauza apei care ramane in canalul extern al urechii, pentru o lunga perioada de timp. Se stie ca mediul umed favorizeaza inmultirea bacteriilor, iar atunci cand apa ramane in ureche, poate aparea infectia. 

Spre deosebire de otitele clasice si infectiile urechii medii, urechea inotatorului nu este contagioasa. Numarul acestor infectii creste in timpul verii, iar cei mai afectati sunt copiii. Poate aparea insa la orice varsta, atunci cand ramane apa in urechea externa. Este destul de frecventa in randul inotatorilor, de unde isi are si numele, si al sportivilor care practica alte sporturi in apa, precum polo. 

Cum recunosti otita externa 

Aceasta afectiune are cateva simptome distinctive, dupa care poate fi recunoscuta. Inainte de a aparea durerea si inflamatia, copiii simt mancarimi la nivelul urechii. Disconfortul apare si el, odata cu umflatura. De asemenea, pot aparea secretii la nivelul urechii, care la inceput sunt transparente, apoi devin tulburi si in final galbui, asemanatoare cu alte secretii specifice infectiilor. 

Auzul poate fi afectat temporar, daca puroiul sau umflatura blocheaza canalul auditiv. Spre deosebire de otita clasica, aceasta afectiune nu da febra. In cazul in care parintii observa aceste simptome la copii, este necesara o vizita la medic. De obicei, tratamentul consta in picaturi locale, dar poate fi necesar si antibioticul oral, in functie de gravitate. 

Pentru a evita aceasta problema, este util ca persoanele care petrec mult timp in apa, fie ca sunt adulti, fie ca sunt copii, sa poarte dopuri de urechi. De asemenea, imediat ce au iesit din apa, trebuie sa incerce sa scoata apa din urechi, in cazul in care nu folosesc dopuri, si sa se stearga foarte bine. 

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Otita externa Otita copii Afectiuni urechi

Articole recomandate

Citeste si despre