Ce legatura exista intre Covid si menstruatie? Jumatate dintre femei sufera dereglari menstruale dupa boala sau vaccin

/ / Modificat: 2022-02-01
Ce legatura exista intre Covid si menstruatie? Jumatate dintre femei sufera dereglari menstruale dupa boala sau vaccin

Inca de cand a inceput pandemia de coronavirus, s-a vorbit foarte mult despre efectele secundare pe care le are trecerea prin boala. Daca pana de curand acestea se refereau mai degraba la cum afecteaza virusul sistemul respirator si anumite functii ale organismului, in ultima perioada incepe sa se vorbeasca din ce in ce mai mult despre dereglarile menstruale pe care le sufera femeile care au trecut prin boala sau care s-au vaccinat. Tot mai multe femei se plang de aceste modificari, asa ca era de asteptat sa apara si studii in acest sens, care sa explice fenomenul.

Pentru a aprofunda impactul virusului Covid-19 asupra ciclului menstrual, cercetatorii de la Universitatea din Extremadura, impreuna cu medici obstetricieni si ginecologi, au efectuat un studiu si au ajuns deja la o concluzie interesanta.

Modificari ale menstruatiei la femeile care s-au vaccinat sau au trecut prin boala

In cadrul unui sondaj efectuat pe 17.515 femei majore, au fost analizati parametri precum: durata menstruatiei, simptomele premenstruale, fluxul etc. Intre 45 si 50% dintre femei au confirmat ca menstruatia lor a suferit modificari dupa ce s-au infectat cu SARS-CoV-2 sau dupa ce s-au vaccinat impotriva lui. 49% dintre femei au raportat modificari in ceea ce priveste durata ciclului menstrual, fluxul, spotting (sangerari ocazionale in afara menstruatiei) si sindrom premenstrual diferit. Aceste modificari s-au mentinut in cazul a 44,8% dintre femei si cateva luni bune dupa vaccin sau dupa trecerea prin boala.

Dintre femeile vaccinate cu prima doza de ser anti-Covid, 46,8% au raportat modificari ale duratei si 44,5% au spus ca s-a schimbat fluxul menstrual dupa ce au primit serul. Procentele cresc dupa primirea celei de-a doua doze de vaccin: 49% au raportat modificari ale perioadei si, respectiv, 47% au spus ca s-a modificat fluxul dupa vaccinarea cu schema completa.

Exista si alte studii care mentioneaza „o usoara alterare” a ciclului menstrual dupa vaccin. Chiar daca modificarile sunt usoare si tranzitorii, exista specialisti care considera ca femeile ar trebui sa fie avertizate cu privire la aceste efecte secundare pe care le are serul anti-Covid, atunci cand decid sa isi faca vaccinul. In orice caz, cercetatorii continua sa studieze fenomenul, pentru ca este nevoie de mai multe cercetari pentru a putea formula o concluzie sau un model in acest caz.

Mai mult, toate femeile ar trebui sa tina cont de faptul ca modificarile ciclului menstrual pot avea numeroase cauze. Stresul, inaintarea in varsta, anumite boli asociate, dereglarile hormonale, sindromul ovarelor micropolichistice etc sunt doar cateva posibile explicatii pentru modificarile ce tin de durata, aspectul, fluxul sau simptomele din timpul menstruatiei. Inainte de a trage o concluzie si a da vina pe vaccin, fiecare femeie care observa modificari ar trebui sa faca o vizita in cabinetul medicului ginecolog, pentru a elimina toate celelalte cauze posibile. In momentul in care nu exista nicio alta explicatie pentru modificarile pe care le sesizati, va puteti gandi ca ar putea fi o consecinta a vaccinului anti-Covid sau a trecerii prin boala, insa nu trebuie sa excludeti posibilele afectiuni ale aparatului reproducator sau dereglarile hormonale pe care femeile le experimenteaza de-a lungul vietii adulte.

FOTO: Freepik.com

Articole recomandate

Citeste si despre