Ce trebuie sa stii despre noul tip de gripa A (H1N1)

/ / Modificat: 2019-01-13
Ce trebuie sa stii despre noul tip de gripa A (H1N1)

Noul virus gripal A(H1N1), descoperit recent, este un nou subtip de virus gripal care se transmite la om si care contine gene de la virusurile gripei porcine, aviare si umane, intr-o combinatie care nu a fost observata, pana in prezent, nicaieri in lume.

Dovezile arata ca virusul se transmite de la om la om, iar simptomele sunt, in general, asemanatoare cu simptomele gripei sezoniere umane: febra, simptome respiratorii, cum ar fi tuse si secretii nazale, dureri in gat.

Pot aparea si alte simptome, cum ar fi: dureri generalizate (in special dureri musculare), cefalee, frisoane, oboseala, voma sau diaree (care nu sunt caracteristice gripei, dar au fost raportate in unele din recentele cazuri de gripa cu noul virus).

Cum se transmite virusul

Noul virus gripal A(H1N1) se transmite de la persoana la persoana, atat pe cale aeriana (vorbit, stranut, tuse) cat si prin contactul direct cu bolnavul sau diferitele obiecte personale ale bolnavului, din picaturile raspandite de la o persoana la alta, din picaturile raspandite de o persoana infectata care tuseste sau stranuta sau, indirect, atunci cand picaturile sau secretiile din nas sau gat ajung pe maini sau pe alte suprafete care sunt atinse de alte persoane, care isi duc apoi mana la gura sau nas.

Recomandari pentru prevenirea gripei cu noua tulpina:

  • nasul si gura vor fi acoperite cu batista personala in timpul stranutului sau al tusitului
  • mana nu va fi dusa la ochi sau la gura decat dupa ce a fost spalata cu apa si sapun
  • se vor evita pe cat posibil aglomeratiile
  • se va evita contactul apropiat cu persoane care prezinta semne clinice evidente de afectiuni acute respiratorii (febra, tuse, stranut, ochii congestionati)
  • persoanele care prezinta simptome asemanatoare gripei se vor izola de restul familiei si se vor prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului si a conduitei terapeutice.

Spalarea mainilor contribuie la protectia impotriva microbilor.

  • Spala-ti mainile, des, cu apa si sapun, in special dupa ce tusesti sau stranuti
  • Produsele de curatare a mainilor pe baza de alcool pot fi, de asemenea, eficiente
  • Evita sa-ti atingi ochii, nasul sau gura, pentru ca microbii se raspandesc frecvent atunci cand o persoana atinge un obiect contaminat
  • Curata suprafetele dure, cum ar fi manerele usilor, utilizand frecvent un produs normal de curatare.

Taguri Gripa Virus Virus gripal

Articole recomandate

Citeste si despre