Cele mai frecvente boli pe care le pot lua copiii in vacanta. Medic infectionist: "Atentie la muscaturile de tantari"

/ / Modificat: 2024-07-23
Cele mai frecvente boli pe care le pot lua copiii in vacanta. Medic infectionist:

 

In perioada concediilor, toata lumea isi doreste relaxare, distractie si mancare buna. Cu toate acestea, vacantele pot deveni uneori un adevarat cosmar din cauza problemelor medicale neasteptate care po aparea, mai ales in cazul copiilor. 

Carmen Dorobat, medic infectionist la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi, a explicat care sunt principalele afectiuni pe care le putem contracta in timpul vacantei.

„In sezonul estival, exista riscul sa ne confruntam cu diverse boli ale calatorului, specifice anumitor zone geografice. Persoanele care calatoresc in special in regiunile tropicale si subtropicale ar trebui sa se informeze si sa primeasca consiliere de la medicul de familie, epidemiologi sau infectionisti, si, daca este necesar, sa se vaccineze pentru zonele respective”, a declarat medicul pentru DCMedical.

Boala calatorului, cea mai frecventa afectiune in vacanta de vara

Boala calatorului este o afectiune digestiva manifestata prin scaune moi, apoase si crampe abdominale, cauzata de consumul de alimente sau apa contaminate.

„In regiunea noastra geografica, trebuie sa fim atenti la muscaturile de capuse si la baile in piscine care nu sunt supravegheate din punct de vedere epidemiologic. Aceste piscine, precum si lacurile sau iazurile, pot fi purtatoare de virusuri din categoria enterovirusurilor, care pot provoca boli grave, cum ar fi meningita si encefalita. Este important sa alegem piscine controlate epidemiologic, sa verificam daca apa este curata si sa evitam piscinele care nu par a fi supuse unui control riguros al Directiilor de Sanatate Publica”, a mai explicat medicul infectionist.

Carmen Dorobat atrage atentia si asupra alimentatiei, subliniind riscul toxiinfectiilor alimentare.

„Pe litoral, trebuie sa fim foarte atenti la alimentatie. Este esential sa evitam consumul de alimente din surse necontrolate. Trebuie sa verificam termenul de garantie al produselor, in special al celor bazate pe proteine, lapte si derivate, carne si derivate, pentru a preveni toxiinfectiile alimentare. De asemenea, atentie la muscaturile de tantari, care pot fi punctul de plecare al unor posibile boli infectioase. Organizarea vacantei cu minime precautii ne poate ajuta sa ne bucuram de acest timp de respiro”, a adaugat medicul infectionist Carmen Dorobat.

Astfel, pentru a avea o vacanta placuta si fara probleme de sanatate, este esential sa fim bine informati si sa luam masurile de precautie necesare in ceea ce priveste alimentatia, igiena si protectia impotriva insectelor si a altor posibili vectori de boli.

 

Taguri Boala copii Muscaturi insecte

Articole recomandate

Citeste si despre