Multi dependenti ajung la insuficienta renala din cauza deshidratarii
Multi dependenti ajung la insuficienta renala din cauza deshidratarii
Problemele renale la toxicomani apar din trei motive: folosesc ace nesterile si fac infectii, stau in frig si racesc sau fac o boala a muschilor care blocheaza activitatea rinichilor.
Folosirea de ace si seringi nesterile poate duce la aparitia septicemiei - infectie care apare in sange in functie de cantitatea de germeni contractata de pe obiectele contaminate. Primele semne ale bolii sunt febra, frisoanele si o stare generala de indispozitie. "Este o afectiune care ataca, pe rand, inima si rinichii", spune dr. Alexandru Ciocalteu, medic urolog la Spitalul "Sf. Ioan" din Bucuresti.
Heroina provoaca deshidratare
Cele mai multe dintre problemele renale apar din cauza consumului de heroina, substanta care duce intai la deshidratare, apoi la insuficienta renala: se reduce capacitatea rinichilor de a asigura filtrarea si eliminarea toxinelor din sange, de a controla echilibrul corpului in apa si saruri si de a regla presiunea sangelui.
Din cauza convulsiilor pe care le au, toxicomanii se pot confrunta si cu alte complicatii renale, afirma medicii urologi. "Este vorba despre aparitia rapdomiolizei acute, o boala care distruge masa musculara, ducand, brusc, la blocarea rinichilor", adauga dr. Ciocalteu. Multi dintre narcomani ajung sa faca boli renale si din cauza starilor de inconstienta prin care trec. "Uita de frig, de umezeala, dorm pe unde apuca", spun medicii.
Pot aparea crize renale
Dintre toxicomanii care ajung in sectiile de urologie putini pot fi tratati pentru ca "sunt pacienti necooperanti, nu accepta tratament, au tulburari comportamentale".
Medicii urologi sunt de parere ca, pentru acestia, ar trebui sa se dezvolte centre speciale, unde sa fie ingrijiti de echipe medicale complexe, care sa cuprinda neaparat si doctori psihiatri. "In Romania nu prea exista astfel de centre, dar va fi nevoie de ele din ce in ce mai mult", afirma dr. Ciocalteu.
Statisticile din intreaga lume arata ca numarul cel mai mare de consumatori de droguri este reprezentat de tineri. Adolescentii formeaza o populatie vulnerabila, deoarece sunt mult mai receptivi la experiente noi. In ultimii ani, media debutului consumului de stupefiante a scazut, ajungandu-se la cazuri de copii de numai 10-12 ani care iau droguri. Printre cauzele consumului de stupefiante se numara mediul social, accesul la narcotice, tendinta de experimentare, curiozitatea.
Sursa: Evenimentul Zilei