Un nou studiu arata ca daca preferati produsele lactate cu grasime in locul celor degresate aceasta ar putea reduce riscul de infertilitate.
Un nou studiu arata ca daca preferati produsele lactate cu grasime in locul celor degresate aceasta ar putea reduce riscul de infertilitate.
Conform studiului realizat, femeile care consumau unul sau mai multe produse lactate integrale pe zi erau cu 27% mai putin predispuse la cazuri de infertilitate cauzate de lipsa ovulatiei, spre deosebire de cele care consumau o singura data pe saptamana.
La fel se intampla si in cazul femeilor care consumau in fiecare zi doua sau mai multe produse degresate si care erau de doua ori mai predispuse a nu avea ovulatie, in comparatie cu femeile care consumau mai putin de un produs pe saptamana.
Oamenii de stiinta au realizat studiul urmarind mai mult de 18. 000 de femei aflate in premenopauza fara probleme de fertilitate in trecut. Astfel au fost diagnosticate 438 de cazuri de infertilitate cauzate de lipsa ovulatiei.
Studiul a aratat ca o portie in plus de lapte integral poate avea un efect miraculos, contribuind la reducerea riscului de lipsa a ovulatiei cu mai mult de 50 de procente. Efectul consumului unei jumatati de cupa de inghetata pe zi nu a fost insa stabilit semnificativ din punct de vedere statistic.
Dr. Jorge E. Chavarro, cercetator la Harvard School of Public Health si autor al studiului, a afirmat ca cel putin unul din studiile realizate anterior contrazic rezultatele la care au ajuns el si echipa sa. "Pana acum nu avem o imagine clara a rolului pe care il au produsele dietetice in fertilitate.", spune Dr. E. Chavarro, nefiind inca pregatit sa recomande consumul de lapte integral femeilor care incearca sa ramana insarcinate.
Autorii studiului sunt insa constienti de faptul ca unele persoane se poate sa fi fost deja diagnosticate ca avand probleme cu ovulatia, acestea evitand astfel consumul de produse bogate in grasimi. Din aceasta cauza rezultatele studiului ar putea fi considerate neconludente.