Un studiu realizat in Belgia arata ca folosirea contraceptivelor orale pe termen lung – cel putin a celor cu un nivel crescut de estrogen – poate creste riscul aparitiei unor depuneri pe artere care pot duce la boli de inima, relateaza CNN.
Aceasta teorie trebuie sa fie testata mult mai riguros, dar este importanta deoarece numarul femeilor care folosesc contraceptive a devenit alarmant - 100 de milioane la nivel mondial.
Se stie ca anticonceptionalele prezinta un risc scazut de formare a cheagurilor de sange si ca maresc riscul aparitiei infarctului sau atacului de cord. Specialistii au decis sa studieze riscul bolilor de inima la femeile care au luat si la femeile care iau contraceptive. Ei au studiat aproximativ 1.300 de femei sanatoase cu varste cuprinse intre 35 si 55 de ani.
Aproximativ 81% luasera contraceptive orale timp de mai mult de un an la un moment dat in viata lor si 27% luau contraceptive in perioada realizarii studiului.
S-au realizat teste cu ultrasunete ale arterelor din zona gatului si picioarelor pentru a cauta depuneri pe artere numite placi de aterom. Rezultatele au aratat ca pentru fiecare 10 ani de folosire a contraceptivelor, incidenta placii de aterom se mareste cu 20-30%.
Specialistii spun ca acestea sunt placi mici care nu pot bloca artera, insa orice astfel de placa mareste riscul aparitiei bolilor de inima. Cercetatorii nu au constatat aparitia bolilor de inima la femeile care au participat la studiu. Ei mentioneaza, insa, ca multe din ele au luat contraceptive din prima generatie care contineau de doua ori mai mult estrogen decat cele comercializate in prezent.
Alina Sica
Redactor Copilul.ro
7 Noiembrie 2007