Numarul infectiilor respiratorii este in crestere, iar medicii atrag atetnia ca varful acestui sezon gripal va fi la finalul lunii ianuarie, inceputul lunii februarie. Parintii sunt sfatuiti sa nu isi trimita copiii in colectivitate daca au semne de infectii respiratorii.
Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie, presedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societatii Nationale de Medicina a Familiei, spune ca atunci cand un copil prezinta simptomatologie respiratorie (ii curge nasul, are tuse, febra, durere in gat, dispnee) este bine ca acesta sa ramana acasa.
„De fapt, acest a-si tine copilul acasa inseamna sa ia legatura cu medicul de familie, sa stabileasca o vizita la cabinet si sa nu-l duca in colectivitate”, explica dr. Gindrovel Dumitra, potrivit hotnews.ro.
Acest lucru este extrem de important, spune medicul, pentru ca, spre dosebire de adulti care au o contagiozitate de circa 7 zile, copiii - si mai ales copiii mai mici - au o perioada de contagiozitate prelungita pana la aproape 2 saptamani.
„De ce se intampla acest lucru? Pentru ca replicarea virala este ceva mai intensa, iar raspunsul imun este particularizat in cazul copiilor, comparativ cu adultii. Acesta este un motiv suplimentar pentru care in general, infectiile respiratorii se propaga mai ales in comunitatile de copii. In special infectia gripala. Pentru ca infectia gripala e cea la care ma refer in acest moment”, adauga dr. Gindroval Dumitra.
In cazul in care parintii au mai multi copii, cel bolnav trebuie izolat si in cadrul familiei, recomanda medicul:
„De exemplu, cand vorbim de izolarea a doi frati, folosim camere diferite atat pentru somn, cat si pentru derularea activitatilor zilnice. De asemenea, masurile de igiena precum aerisirea frecventa a incaperilor – o data la doua ore – dezinfectia suprafetelor cu substante dezinfectante cu care ne-am obisnuit deja, spalatul pe maini cu apa si sapun, sunt recomandari care pot fi luate in calcul.”
Cum ferim copilul de raceli si cand este bine sa il vaccinam antigripal
Dr. Gindrovel Dumitra ii sfatuieste pe parinti sa ii protejeze pe copii de virozele specifice sezonului printr-o alimentatie bogata in vitamine:
„Sa le zicem alimente care ne ajuta ca capatam mai greu o infectie virala si, daca o facem, sa trecem mai usor peste ea. Aceste alimente sunt cele bogate in vitamine – in special cele bogate in vitamina C si vitamina D – si bineinteles, cele care sunt zemoase. Din aceasta categorie fac parte citricele – cat se poate de multe – merele si diverse alte fructe, precum si legumele care se gasesc si in aceasta perioada.”, spune medicul.
De asemenea, acesta recomanda vaccinarea antigripala, care inca mai poate fi facuta:
„Intotdeauna am spus ca momentul optim pentru administrarea vaccinului gripal incepe dupa a doua jumatate a lui octombrie si continua in luna noiembrie si luna decembrie. Chiar daca suntem in ianuarie, sigur ca nu mai suntem in momentul optim, dar vaccinarea poate fi efectuata. De ce spun ca nu mai suntem in momentul optim? Pentru ca, dupa cum am vazut, numarul de cazuri creste, in special, in luna ianuarie si in luna februarie.
Ori, protectia se obtine la circa doua saptamani de la administrarea ultimei doze de vaccin gripal – in cazul copiilor care necesita doua doze. Deci, persoanele care pot fi vaccinate, pot primi in continuare vaccinul pentru ca ar dura doua saptamani pana isi fabrica anticorpii. Timp in care se pot imbolnavi de infectii respiratorii, in special de gripa, insa dupa doua saptamani vor avea protectie. Noi estimam ca varful acestui sezon va fi cel mai probabil la finalul lunii ianuarie, inceputul lunii februarie sau mijlocul lui februarie. Ca atare, orice vaccin administrat in aceasta perioada va proteja persoana respectiva pentru momentul acela”, conchide dr. Gindrovel Dumitra.
INSP: 16 persoane au murit din cauza gripei
Potrivit ultimelor date ale Institutului National de Sanatate Publica – Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, pana la 11 ianuarie, la nivel national, s-au inregistrat 72.734 de cazuri de infectii respiratorii (gripa clinica, IACRS si pneumonii). Aceasta inseamna cu 29,3% mai putine cazuri comparativ cu aceeasi saptamana a sezonului precedent (102.884) si cu 35% mai multe cazuri comparativ cu saptamana anterioara (53.870).
Totodata, au fost raportate 4.168 de cazuri de gripa clinica la nivel national, comparativ 4.629 cazuri in aceeasi saptamana a sezonului precedent si cu 3.296 inregistrate in saptamana precedenta.
Pana in prezent, numarul deceselor confirmate cu virus gripal este 16, dintre care 10 tip A, subtip H1, 3 tip A, subtip H3 si 3 tip A, nesubtipat (din care 1 co-infectie cu SARS-CoV-2).
- Surse: hotnews.ro
- Foto: Pexels / cottonbro studio