Copiii care sufera de o lovitura la cap sunt predispusi sa mai sufere un asemenea rani, informeaza un raport de cercetare. „Nu intelegem exact mecanismul care sta in spatele repetarii acestui fenomen care li se intampla copiilor”, afirma pentru Reuters dr. Bonnie R. Swaine, de la universitatea din Montreal, Canada. Dr. Swaine incearca sa dea totusi o explicatie si continua: „este de inteles faptul ca acest fenomen sa li se intample copiilor care au suferit o lovitura la cap si care nu si-au recapatat inca starea de sanatate pe care o aveau inainte, acestia fiind supusi unor alte asemenea lovituri”.
Echipa de cercetatori condusa de dr. Swaine a realizat un studiu pe tineri pacienti care se aflau la sectiile de urgenta din cele doua spitale de pediatrie din Montreal. Parintii a 117.867 de copii care suferisera o rana la cap (de orice natura) au fost de acord sa raspunda unor intrebari prin telefon la perioade de 6 si 12 luni dupa ce copiii suferisera aceste rani. La 6 luni de la prima lovitura, 2.4% din copii au mai suferit o asemenea lovitura, indica rapoartele publicate in jurnalul medical „Pediatrics”. Dupa 12 luni, 4.1% au raportat acelasi fenomen. Riscul de a avea parte de o noua lovitura la cap era de 1.7 de ori mai mare pentru cei 3.599 de copii care suferisera deja o lovitura la cap, iar rezultatele au fost similare si dupa 12 luni.
O lovitura la cap, chiar si una care nu este atat de puternica, poate avea o o serie intreaga de consecinte fizice si mentale, a precizat dr. Swaine. „Poate avea ca urmari un deficit de coordonare, echilibru, sau rezistenta si pot reduce abilitatile copilului de indeplini o sarcina mai grea. Acestea cresc riscul la care este supus copilul de a se rani din nou”. Swaine a mai adaugat ca, in timpul studiului, se recomanda repus de doua saptamani dupa lovitura la cap, inainte de intoarcerea la activitati fizice. „Sfaturile date parintilor si copiilor in legatura cu reluarea activitatii ar trebui analizate cu mai multa atentie”. Swaine mai adauga: aceste rezultate arata ca se subestimeaza importanta promovarii folosirii de coifuri de protectie pentru copiii care s-au lovit la cap.”
19 Aprilie 2007