Femeile isi pun o multime de intrebari despre felul in care coronavirusul Covid-19 le-ar putea afecta pe ele si bebelusii din burtica. Iata ce trebuie sa stie toate viitoare mamici in aceasta perioada.
Pandemia Covid-19 este subiectul fierbinte al ultimelor saptamani si foarte probabil va ramane asa o buna bucata de vreme. Despre coronavirusul care a bagat spaima in oameni si care ucide pe capete in unele tari cum ar fi Italia sau Spania, se stie ca ii poate afecta cel mai rau pe varstnici si pe cei cu comorbiditati, insa exista o categorie care probabil se teme cel mai mult de Covid-19: viitoarele mame.
Covid-19 afecteaza dezvoltarea fatului?
Organizatia Mondiala a Sanatatii si numerosi experti epidemiologi au tinut sa linisteasca femeile insarcinate. Nu exista dovezi clare, solide, privind transmiterea Covid-19 de la mama la fat sau la nou nascut.
Presa a relatat despre cazul unui nou nascut britanic depistat pozitiv cu Covid-19, stire care a iscat multa neliniste printre viitoarele mame. Totusi, ulterior s-a precizat ca nu se poate stabili daca bebelusul s-a infectat in uter sau in timpul nasterii.
"Oricarui medic sau cercetator i-ar placea sa fie primul care stabileste ca virusul s-ar transmite de la mama la fat, insa nu exista date in acest sens. Nu a aparut nimic in nicio publicatie stiintifica in legatura cu aceasta posibilitate", explica Juan Luis Delgado, coordonatorul sectiei de Medicina Perinatala din cadrul Societatii Spaniole de Ginecologie si Obstetrica.
Colegiul Obstetricienilor si Ginecologilor din Marea Britanie a publicat ghidul Infectia cu Coronavirus (Covid19) in sarcina, destinat profesionistilor, in care se specifica in mod clar ca nu exista dovezi care sa ateste posibilitatea infectarii intrauterine. Prin urmare, se considera "improbabil" ca virusul sa afecteze in vreun fel dezvoltarea fatului.
Covid-19 se transmite intrauterin?
Toate datele certe existente in prezent nu pot confirma infectarea intrauterina cu Covid-19. Potrivit unui studiu publicat de Lancet pe 12 februarie, realizat pe 9 femei insarcinate, niciuna nu a transmis Covid-19 bebelusului sau.
Au fost efectuate analize ale lichidului amniotic, ale sangelui din cordonul ombilical si ale unor mostre prelevate din gatul nou nascutilor. Toate rezultatele au fost negative la SARS-CoV-2. Analiza laptelui matern de la femeile insarcinate a avut, de asemenea, rezultat negativ pentru Covid-19.
Transnational Pediatrics a publicat un alt studiu realizat pe 9 femei insarcinate, dintre care una a nascut gemeni. Dintre cei 10 nou nascuti, sase au venit pe lume prematur, iar patru la termen. Unul dintre ei a murit la cateva zile dupa nastere. Toate exudatele faringiene ale nou nascutilor au fost negative la SARS-CoV-2. In unele cazuri s-au constatat suferinta fetala intrauterina, nastere prematura si dificultati la respiratie, insa nu a putut fi stabilita o conexiune clara intre aceste aspecte si infectia cu coronavirus a mamei.
Specialistii analizeaza in continuare teoriile privind posibila infectare verticala, insa pentru moment nu exista suficiente date ca sa se poata stabili o regula. Pentru aprofundarea situatiei este de asteptat sa fie extinse analizele la placenta si cordonul ombilical. Procedura este, insa, complicata deoarece din cauza gradului ridicat de contagiozitate tot materialul biologic este distrus pe loc, specialistii avertizand cu privire la riscurile ridicate ale mutarii mostrelor de tesut dintr-o parte in alta.
Covid-19 se transmite prin alaptare?
OMS a emis un ghid privind alaptarea bebelusilor chiar si in cazul mamelor infectate cu Covid-19. Recomandarile sunt in favoarea contactului piele pe piele intre mama si nou nascut, conform cu directivele privind umanizarea nasterii. Alaptarea este, de asemenea recomandata, intrucat beneficiile sunt mai mari decat riscurile, stiut fiind faptul ca agresivitatea Covid-19 la bebelusi este foarte scazuta. "In plus, laptele matern are efect protector, mai ales in cazul bolilor infectioase cu transfer direct de anticorpi", a explicat Juan Luis Delgado.
Initial, tendinta a fost ca femeile infectate cu Covid-19 sa fie izolate de copii dupa nastere, chiar daca bebelusul era testat negativ. De asemenea, era suspendata alaptarea pana la testarea laptelui. Doar daca rezultatul analizei era negativ bebelusul putea primi lapte matern, insa nu direct de la san, pentru a se respecta distanta de minim 2 metri recomandata.
OMS sustine ca bebelusii femeilor infectate cu Covid-19 trebuie sa fie hraniti normal, insa cu aplicarea masurilor de preventie recomandate. In timpul alaptarii, mama purtatoare de Covid-19 trebuie sa poarte o masca, pentru a evita ca particule de saliva sa ajunga la bebelus, sa se spele corect pe maini inainte si dupa contactul cu bebelusul, sa curete si sa dezinfecteze frecvent suprafetele cu care intra in contact.