Persoanele tinere si sanatoase risca la fel de mult ca batranii sa contracteze Covid-19. Si in cazul lor exista risc de deces daca dezvolta afectiuni respiratorii severe. Este avertismentul unui expert OMS care a analizat atent evolutia bolii provocate de virusul SARS-CoV-2.
De la izbucnirea epidemiei de Covid-19 ni s-a spus ca varstnicii peste 70 de ani sunt cei mai vulnerabili in caz de infectare. Acest lucru nu inseamna, insa, ca cineva se poate considera in siguranta.
Peste 200.000 de oameni au fost depistati pozitiv cu SARS-CoV-2 in aproximativ 170 de tari si, desi batranii sunt cei mai expusi, din cauza comorbiditatilor care vin odata cu varsta, printre miile de morti se numara si persoane din categorii de varsta tinere si care nu aveau probleme de sanatate.
Cei mai multi dintre cei peste 8000 de morti raportati in intreaga lume sunt varstnici, persoane care sufereau de alte boli care s-au agravat si care aveau sistemul imunitar slabit.
Expertul OMS Bruce Aylward, care a analizat evolutia epidemiei in China, acolo unde a izbucnit pandemia, subliniaza insa ca printre victimele facute ce SARS-CoV-2 se numara un numar alarmant de persoane tinere. Medicul a aratat ca virusul din Wuhan a ucis chiar si persoane sanatoase, de 30 de ani, care au dezvoltat complicatii din cauza Covid-19. Mesajul lui este clar: nimeni nu se poate considera in siguranta doar pentru ca nu face parte dintr-o grupa de varsta de risc.
Atentionarea sa este sustinuta si de dezvaluirile unui medic belgian. Dr. Ignace Demeyer a explicat ca rezultatele investigatiilor imagistice pulmonare realizate la oameni tineri si sanatosi inainte de a contracta Covid-19 sunt "de-a dreptul terifiante".
Experti chinezi au realizat, la randul lor, un studiu pe 72.000 de cazuri si au constatat ca 19% dintre cazurile de deces au fost inregistrate la persoane cu varste sub 60 de ani (12,7% intre 50 si 59 de ani, 3-7% intre 40 si 49 de ani, 1,8% intre 30 si 39, 0,7% intre 20 si 29, 0,1% intre 10 si 19 ani).
Cum reactioneaza organismul cand contractezi Covid-19
Cand corpul uman se confrunta cu o infectie necunoscuta, sistemul imunitar se activeaza pentru a fi pregatit data viitoare cand va avea de a face cu respectiva infectie. In cazul noului coronavirus SARS-CoV-2, nimeni nu are anticorpii necesari pentru a lupta cu el. Iar acest lucru inseamna, potrivit dr. Bruce Aylward, ca oricine se poate imbolnavi, chiar daca este, in general, o persoana sanatoasa, care nici macar nu raceste in mod normal.
"As vrea sa subliniez ca sunt multi oameni in grupele de varsta 30, 40 si 50 care mor din cauza acestui virus. In randul oamenilor cu comorbiditati s-a inregistrat o rata mai mare de decese, dar la cei mai multi nu existau alti indicatori de risc de deces, in afara varstei", a explicat expertul OMS.
Dr. Ignace Demeyer, aflat in linia intai a luptei contra coronavirusului in Belgia, a punctat ca majoritatea pacientilor "foarte afectati" din aceasta tara au varste cuprinse intre 30 si 50 de ani: "Toti au avut aceleasi simptome. Au fost bolnavi o saptamana, au stat acasa cu gripa. Dupa aceea au crezut ca a trecut, s-au simtit bine cam doua zile. Ulterior au inceput sa acuze tuse uscata si dificultati la respiratie".
Analizele au indicat un nivel de oxigen in sange foarte scazut pentru grupa de varsta a pacientilor. Atunci cand in plamani se dezvolta "pungi" de lichid inflamator, situatia este grava, iar pacientul poate ajunge la terapie intensiva, pe ventilatie mecanica. "Acesti oameni au sanse de vindecare, dar viata le este pusa serios in pericol. Si vorbim chiar de oameni care nu fumeaza, care nu au alte afectiuni precum diabet sau boli cardiace. Au fost situatii grave chiar si la oameni tineri, cu un regim de viata sanatos si sportiv", a punctat dr. Demeyer.