Romania efectueaza in prezent sub 2000 de teste pentru coronavirus pe zi, insa se asteapta ca in temren de o luna capacitatea de testare sa se dubleze sau chiar sa se tripleze. Odata cu inmultirea testelor va creste si numarul de cazuri diagnosticate, care ar putea depasi in curand 1000 pe zi. O spune Alexandru Rafila, presedintele Societatii de Microbiologie, care prevede un varf al imbolnavirilor in jurul datei de 1 mai. Specialistul a explicat si de ce este reticent in privinta testelor rapide pentru cornavirus, care ar urma sa fie efectuate in perioada urmatoare in Bucuresti, pe peste 10.000 de persoane.
Alexandru Rafila considera ca accelerarea aparitiei de cazuri noi de COVID-19 este normala in contextul cresterii numarului de teste efectuate. "Vom avea un varf al numarului de cazuri noi zilnice spre sfarsitul lunii aprilie. Vom avea o luna foarte grea si trebuie sa respectam masurile luate de autoritati si sa incercam sa oferim toata asistenta de care e nevoie celor care vin in sistemul de sanatate pentru ca acum exista o anumita reticenta fata de pacientii care se pare ca sunt infectati", spune Alexandru Rafila.
"Pe termen lung, cred ca aceasta criza se va finaliza in circa 2 ani, cand vom avea un vaccin. Numarul mare de imbolnaviri va duce la imunizare prin boala a populatiei. Pe termen scurt, ne asteptam sa depasim in mai varful de cazuri depistate zilnic. Criza depinde intr-o mare masura de respectarea masurilor de distantare sociala care, cred eu, vor deveni mai stricte in urmatoarea perioada" - Alexandru Rafila
Specialistul, membru in Comitetul Executiv al OMS, a subliniat ca in prezent exista discutii privind testarea suspectilor de COVID-19 inainte de spitalizare, pentru a putea, astfel, sa protejam cadrele medicale care intra in contact cu cei infectati. In prezent, nu exista, insa, suficiente kituri de testare. De asemenea, ar urma sa inceapa testarea si la alte grupe decat cele prevazute pana acum in metodologie, anume la persoanele cu infectii respiratorii fara etiologie clara, la care nu se stie cauza infectiei, dar si la pacientii care sunt implicati in donarea de organe sau de celule hematopoietice.
Avertisment: testele rapide pentru coronavirus nu sunt relevante
Alexandru Rafila s-a aratat sceptic in privinta programului de testare rapida a peste zece mii de bucuresteni, promovat de Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Matei Bals impreuna cu Primaria Capitalei. Rafila a explicat ca testele rapide au ca scop detectarea anticorpilor si ca pana acum au fost respinse de mai multe tari din UE si de SUA, intrucat rezultatele pot fi fals negative, daca testul este efectuat in primele zile de la contaminare.
"Eu nu fac multe comentarii referitor la acest program. Poate fi folosit ca un studiu de seroprevalenta, sa vedem cine a trecut prin infectie, nu cine este bolnav. La anumite persoane se pot face si testari de confirmare a unui diagnoistic, daca sunt simptomatici, dar valoarea acestor teste este discutabila. Nu pot sa spun ca mi se pare potrivit in acest moment; poate peste cateva saptamani, cand vom avea cifre relevante, putem vorbi de acest studiu", a punctat Rafila.
Pana in 29 martie, 1452 de romani au fost depistati pozitiv cu coronavirus, iar numarul deceselor cauzate de COVID-19 se ridica la 37.