Frica de doctor este una dintre cele mai serioase frici ale copiilor si in cele mai multe cazuri oamenii nu scapa de ea nici la maturitate. Cum ii convingem pe copii sa mearga fara frica la doctor? E nevoie de multa rabdare si de o strategie bine pusa la punct.
Fiecare parinte stie scenariul in care, atunci cand copilul aude ca merge la medic, devine palid, incepe sa planga si sa spuna ca nu vrea la cabinet. Unii isi manifesta deschis teama, altii isi tin pentru ei sentimentele. Ce trebuie sa faci, ca parinte, cand stii ca al tau copil se teme de medici? Atunci cand va pregatiti de vizita la doctor, asigura-l ca esti langa el si ca vizita este spre binele lui. In restul timpului, asigura-te ca nu ii dai copilului niciun motiv de spaima; unii au obiceiul sa ameninte copiii cu injectii atunci cand nu sunt ascultatori, bunicii l-ar putea avertiza ca daca nu mananca tot din farfurie va ajunge la doctor, medicul devenind astfel un fel de Bau Bau.
De ce le este copiilor teama de doctor
Frica de medici pot ascunde, de fapt, alte spaime ale celor mici:
• anxietatea de separare
• frica de durere
• frica de necunoscut
• frica de moarte
• frica de oamenii in halate.
Copilul poate asocia mersul la medic cu durerea injectiilor, daca are experiente neplacute in spate. Altii poate au auzit ca oamenii merg la medic doar cand sunt foarte grav bolnavi si asociaza acest lucru cu ceva foarte, foarte rau.
Cum convingi copilul sa mearga fara teama la medic
Multi ar fi tentati sa incheie rapid discutia cu un copil care plange din cauza fricii de doctor spunandu-i ca nu are de ales. Ei bine, starea de siguranta si respectul pentru medici se cultiva, de fapt, in timp.
Nu lua niciodata copilul prin surprindere cand il duci la medic. Nu-l minti ca mergeti in parc pentru ca apoi sa va „treziti” la cabinet. Il vei face sa nu aiba niciodata incredere in ceea ce ii spui si sa se intrebe ce se intampla atat de rau, incat a trebuit sa-l minti.
Spune-i copilului de ce trebuie sa mergeti la doctor si incercati sa faceti din vizitele la pediatru o obisnuinta. Consultatiile de rutina, in timpul carora copilul nu va trece prin experiente neplacute, il vor ajuta pe cel mic sa nu mai vada cabinetul pediatrului ca pe un loc de tortura.
Vorbeste-i frumos despre medici si despre importanta lor pentru fiecare dintre noi. Jucati-va impreuna de-a doctorul si dati-i voie sa fie el medicul, pentru a „prinde gustul”.
Cand copilul spune ca ii este teama de medic, nu il face sa simta ca ii invalidezi sentimentele. Asigura-l ca vei sta in fiecare clipa langa el si ca il vei ajuta sa treaca mai usor peste moment.
Nu certa copilul cand se imbolnaveste, pentru a nu percepe vizita la medic ca pe o pedeapsa. Totodata, nu ii promite lucruri pe care nu i le poti garanta, cum ar fi ca nu ii va face nimeni injectie sau ca injectia nu o sa doara deloc. Incurajeaza-l, insa, sa dea dovada de curaj si sa coopereze cu medicul, pentru ca asa toata vizita se va incheia rapid.
Poate cel mai important, nu rade niciodata de frica lui de medic. Pentru un copil aceasta este cat se poate de reala, iar bagatelizarea sentimentelor sale nu il va face decat sa se considere neiubit si neluat in seama.