Cum prevenim imbolnavirile copiilor la inceput de an scolar

/ / Modificat: 2019-09-10
Cum prevenim imbolnavirile copiilor la inceput de an scolar

La inceput de toamna, medicul Tudor Ciuhodaru recomanda parintilor si bunicilor sa fie atenti la regulile de igiena, alimentatie, tipul de ghiozdan, triajul epidemiologic si afectiunile asociate pentru a preveni imbolnavirile copiilor nu doar in primele zile de scoala, ci pe tot parcursul anului.

„Toate regulile de igiena trebuie respectate. Bolile infectioase raman marele pericol din colectivitatile scolare. In fiecare scoala exista cel putin un copil (in medie 2,5 pe unitate de invatamant) ce sufera de o boala contagioasa. Se transmit cu usurinta prin maini murdare, tuse si stranut, fie prin obiecte contaminate. Unghiile taiate, spalatul mainilor cu apa si sapun cel putin inainte de masa si la utilizarea grupurilor sanitare, utilzarea batistei in cazul tusei sau stranutului sau a servetelelor de unica folosinta (! nu a manecilor) pentru stergerea secretiilor nazale sunt doar cateva masuri ce previn transmisia microbilor. Mainile curate pot tine la distanta peste 200 de boli”, explica medicul Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.

Doar 5% din oameni stiu sa se spele corect pe maini

„Spalatul corect pe maini este cea mai eficienta actiune profilactica, intrucat acest banal ritual de igiena reduce semnificativ riscul raspandirii bolilor diareice si respiratorii. Desi pare un act banal doar 5% stiu cum sa se spele corect pe maini si o fac asa cum trebuie. Spalatul pe maini nu are nicio valoare daca la final atingeti obiecte contaminate, precum robinetele nedezinfectate de la baie sau prosoapele umede, murdare sau folosite in comun.

spalat

Sunt 3 reguli pentru spalarea eficienta a manilor: cat mai des, cum trebuie si cat trebuie.

a) Regula numarul unu: spalati mainile cat mai des si ori de cate ori este nevoie. Trebuie sa devina un gest de rutina inainte si dupa orice activitate care implica atingerea si manevrarea de obiecte cu potential de contaminare, dupa suflarea nasului, tuse sau stranut; dupa revenirea acasa, dupa atingerea, hranirea sau curatarea unui animal; dupa atingerea resturilor menajere sau curatenia in casa; dupa utilizarea tastaturii, a telefonului mobil sau a altor dispozitive si accesorii electronice sau bani, portofele, genti, transportului in comun si evident de fiecare data cand mainile devin vizibil murdare.

b) Regula numarul doi: spalati-le corect. Asta inseamna sa folositi din abundenta apa si sapun, utilizand chiar o perie moale. Insistati asupra spatiilor interdigitale, pliurilor de flexie si zonei de sub unghii. Daca nu aveti la indemana apa si sapun puteti utiliza un gel antibacterian cu cel putin 60% alcool. Apelati la aceasta solutie doar ocazional, intrucat nu este la fel de eficienta ca spalatul conventional.

c) Regula numarul trei: spalati-le atat cat trebuie. Minim 15-20 de secunde. La final clatiti bine si uscati mainile cu un servetel de unica folosinta sau prosop de uz individual. Folosirea uscatoarelor de maini nu este cea mai buna varianta, pentru ca multi germeni isi gasesc „adapost” pe fanta de evacuare a aerului, de unde apoi se imprastie”, atentioneaza medicul.

Atentie la alimentatie!

Luarea micului dejun e obligatorie. Pachetelul cu alimente trebuie sa fie neperisabil, adaptat caloric efortului, sa poata fi consumat usor, respectand regulile de igiena. Avertizati copiii sa nu consume alimente de tip fast-food de la magazinele de pe langa scoala, din cele cu provenienta incerta sau oferite de persoane necunoscute.

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atentia si asupra modului cum alegem ghiozdanul copiilor. „Alegerea tipului de ghiozdan si a rechizitelor are mare influenta in prevenirea sau dezvoltarea patologiei osteorticulare ce poate merge de la durere pana la compresiunile plexului brahial si deformarea coloanei vertebrale (lordoze, cifoscolioze)”.

Nu uitati sa faceti chiar dumneavoastra un sumar triaj epidemiologic. Daca are febra, secretii nazale abundente, dureri faringiene, tuse, diaree, eruptii cutanate sau mucoase, consultati medicul de familie inainte de a-l aduce in colectivitate.

Nu uitati sa avertizati profesorii asupra eventualelor probleme medicale (alergii, probleme cardiace, oftalmolgice) precum si a solutiilor terapeutice de urgenta.

Retineti:

1. 1,5 % din elevii din invatamantul preuniversitar au probleme de sanatate.

2. In fiecare scoala exista cel putin un copil (in medie 2,5 pe unitate de invatamant) ce sufera de o boala contagioasa iar 30-40% prezinta o patologie oftalmologica sau stomatologica.

3. Unul din trei are paduchi, iar 3% au raie.

4. Doar unul din trei adulti se spala pe maini dupa ce stranuta sau tuseste si unul din sase adulti se spala pe maini dupa ce intra in contact cu bani. Doar jumatate dintre persoane se spala pe maini dupa ce folosesc toaleta.

5. Spalatul corect pe maini este cea mai eficienta actiune profilactica, intrucat acest banal ritual de igiena reduce semnificativ riscul raspandirii bolilor diareice si respiratorii.

Taguri Prevenire imbolnavire

Articole recomandate

Citeste si despre